Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Vliv pořadí vstupu na dojírnu na mléčnou užitkovost a obsah bílkovin a tuku u ovcí plemene Lacaune

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F26788462%3A_____%2F22%3AN0000044" target="_blank" >RIV/26788462:_____/22:N0000044 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

    <a href="http://www.vuchs.cz/soubory/bulletin/2022/3/bull_3_2022_33-40_zabrodska.pdf" target="_blank" >http://www.vuchs.cz/soubory/bulletin/2022/3/bull_3_2022_33-40_zabrodska.pdf</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Vliv pořadí vstupu na dojírnu na mléčnou užitkovost a obsah bílkovin a tuku u ovcí plemene Lacaune

  • Popis výsledku v původním jazyce

    U sto dvaceti dvou bahnic plemene Lacaune byl hodnocen vliv pořadí vstupu na dojírnu na mléčnou užitkovost a obsah tuku a bílkovin v mléce. Hodnocení probíhalo v rámci celého stáda, ale také po rozdělení bahnic dle pořadí laktace. Byl zjištěn významný vliv pořadí vstupu bahnic na dojírnu na celkovou mléčnou užitkovost a obsah jednotlivých složek v mléce, kdy bahnice vstupující na dojírnu jako první mají vyšší mléčnou užitkovost a mívají i vyšší obsah tuku v mléce. Statisticky vysoce významný rozdíl (p < 0,01) u mléčné užitkovosti (l/laktace) mezi bahnicemi, které vstupují na dojírnu jako první a poslední, byl zjištěn v rámci celého stáda. Statisticky významný rozdíl (p < 0,05) byl zjištěn u bahnic na první, třetí a dalších laktacích. U obsahu tuku v mléce (%) mezi bahnicemi, které vstupují na dojírnu jako první a poslední, byl zjištěn statisticky významný rozdíl (p < 0,05) u bahnic na první laktaci. Statisticky významný rozdíl (p < 0,05) v obsahu bílkovin v mléce (%) mezi bahnicemi, které vstupují na dojírnu jako první a poslední, byl zjištěn u bahnic na druhé laktaci. Lze tedy konstatovat, že dle pořadí, ve kterém vstupují bahnice na dojírnu, je možné predikovat vyšší mléčnou užitkovost.

  • Název v anglickém jazyce

    Effect of the entry order into the milking parlor on quantity and protein and fat content of milk in Lacaune sheep

  • Popis výsledku anglicky

    One hundred and twenty two ewes of the Lacaune breed were assessed for the effect of the entry order into the milking parlor on the milk yield, fat and protein content of the milk. The evaluation was carried out throughout the flock, but also after the ewes had been separated in lactation order. A significant effect of the order of ewes entering first into milking parlor was found, they tended to have a higher milk yield as well as a fat content in the milk. A statistically highly significant difference (p < 0.01) between the ewes entering the milking parlor first and last was found within the whole flock and statistically significant difference (p < 0.05) was found in ewes on the first, third and another lactation. The fat content of the milk (%) between the ewes on the first lactation entering the milking parlor first and last was found to have a statistically significant difference (p < 0.05). A statistically significant difference (p < 0.05) in the protein content of the milk (%) between ewes entering the milking parlor first and last was found in ewes on the second lactation. It can therefore be concluded that according to the order in which the ewes enter the milking parlor, it is possible to predict a higher milk yield.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>ost</sub> - Ostatní články v recenzovaných periodicích

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    40201 - Animal and dairy science; (Animal biotechnology to be 4.4)

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2022

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Výzkum v chovu skotu

  • ISSN

    0139-7265

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    237

  • Číslo periodika v rámci svazku

    3

  • Stát vydavatele periodika

    CZ - Česká republika

  • Počet stran výsledku

    8

  • Strana od-do

  • Kód UT WoS článku

  • EID výsledku v databázi Scopus