Vliv pořadí vstupu na dojírnu na mléčnou užitkovost a obsah bílkovin a tuku u ovcí plemene Lacaune
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F26788462%3A_____%2F22%3AN0000044" target="_blank" >RIV/26788462:_____/22:N0000044 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
<a href="http://www.vuchs.cz/soubory/bulletin/2022/3/bull_3_2022_33-40_zabrodska.pdf" target="_blank" >http://www.vuchs.cz/soubory/bulletin/2022/3/bull_3_2022_33-40_zabrodska.pdf</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Vliv pořadí vstupu na dojírnu na mléčnou užitkovost a obsah bílkovin a tuku u ovcí plemene Lacaune
Popis výsledku v původním jazyce
U sto dvaceti dvou bahnic plemene Lacaune byl hodnocen vliv pořadí vstupu na dojírnu na mléčnou užitkovost a obsah tuku a bílkovin v mléce. Hodnocení probíhalo v rámci celého stáda, ale také po rozdělení bahnic dle pořadí laktace. Byl zjištěn významný vliv pořadí vstupu bahnic na dojírnu na celkovou mléčnou užitkovost a obsah jednotlivých složek v mléce, kdy bahnice vstupující na dojírnu jako první mají vyšší mléčnou užitkovost a mívají i vyšší obsah tuku v mléce. Statisticky vysoce významný rozdíl (p < 0,01) u mléčné užitkovosti (l/laktace) mezi bahnicemi, které vstupují na dojírnu jako první a poslední, byl zjištěn v rámci celého stáda. Statisticky významný rozdíl (p < 0,05) byl zjištěn u bahnic na první, třetí a dalších laktacích. U obsahu tuku v mléce (%) mezi bahnicemi, které vstupují na dojírnu jako první a poslední, byl zjištěn statisticky významný rozdíl (p < 0,05) u bahnic na první laktaci. Statisticky významný rozdíl (p < 0,05) v obsahu bílkovin v mléce (%) mezi bahnicemi, které vstupují na dojírnu jako první a poslední, byl zjištěn u bahnic na druhé laktaci. Lze tedy konstatovat, že dle pořadí, ve kterém vstupují bahnice na dojírnu, je možné predikovat vyšší mléčnou užitkovost.
Název v anglickém jazyce
Effect of the entry order into the milking parlor on quantity and protein and fat content of milk in Lacaune sheep
Popis výsledku anglicky
One hundred and twenty two ewes of the Lacaune breed were assessed for the effect of the entry order into the milking parlor on the milk yield, fat and protein content of the milk. The evaluation was carried out throughout the flock, but also after the ewes had been separated in lactation order. A significant effect of the order of ewes entering first into milking parlor was found, they tended to have a higher milk yield as well as a fat content in the milk. A statistically highly significant difference (p < 0.01) between the ewes entering the milking parlor first and last was found within the whole flock and statistically significant difference (p < 0.05) was found in ewes on the first, third and another lactation. The fat content of the milk (%) between the ewes on the first lactation entering the milking parlor first and last was found to have a statistically significant difference (p < 0.05). A statistically significant difference (p < 0.05) in the protein content of the milk (%) between ewes entering the milking parlor first and last was found in ewes on the second lactation. It can therefore be concluded that according to the order in which the ewes enter the milking parlor, it is possible to predict a higher milk yield.
Klasifikace
Druh
J<sub>ost</sub> - Ostatní články v recenzovaných periodicích
CEP obor
—
OECD FORD obor
40201 - Animal and dairy science; (Animal biotechnology to be 4.4)
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Ostatní
Rok uplatnění
2022
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Výzkum v chovu skotu
ISSN
0139-7265
e-ISSN
—
Svazek periodika
237
Číslo periodika v rámci svazku
3
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
8
Strana od-do
—
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—