Vliv pořadí vstupu na dojírnu na mléčnou užitkovost a na složení mléka u ovcí plemene Lacaune
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F26788462%3A_____%2F22%3AN0000060" target="_blank" >RIV/26788462:_____/22:N0000060 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Vliv pořadí vstupu na dojírnu na mléčnou užitkovost a na složení mléka u ovcí plemene Lacaune
Popis výsledku v původním jazyce
Jedná se o příspěvek ve sborníku z konference Ingrovy dny 2022. U sto dvaceti bahnic plemene Lacaune byl hodnocen vliv pořadí vstupu na dojírnu na mléčnou užitkovost a obsah tuku a bílkovin v mléce. Hodnocení probíhalo v rámci celého stáda, ale také po rozdělení bahnic dle pořadí laktace. Byl zjištěn významný vliv pořadí vstupu bahnic na dojírnu na celkovou mléčnou užitkovost a obsah tuku a bílkovin v mléce, kdy bahnice vstupující na dojírnu jako první mívají vyšší mléčnou užitkovost i vyšší obsah tuku v mléce. Statisticky vysoce významný rozdíl (p < 0,01) u mléčné užitkovosti (l/laktace) mezi bahnicemi, které vstupují na dojírnu jako první a poslední, byl zjištěn v rámci celého stáda a u bahnic na první laktaci. U obsahu tuku v mléce (%) mezi bahnicemi, které vstupují na dojírnu jako první a poslední, byl zjištěn statisticky významný rozdíl (p < 0,05) u bahnic na druhé laktaci. Statisticky vysoce významný rozdíl (p < 0,01) v obsahu bílkovin v mléce (%) mezi bahnicemi, které vstupují na dojírnu jako první a poslední, byl zjištěn u bahnic na první laktaci. Lze tedy konstatovat, že dle pořadí, ve kterém vstupují bahnice na dojírnu, je možné predikovat vyšší mléčnou užitkovost i vyšší obsah jednotlivých složek v mléce.
Název v anglickém jazyce
Effect of the entry order into the milking parlor on quantity and quality of milk in lacaune sheep
Popis výsledku anglicky
This is a contribution in the proceedings from Inger´s day 2022 conference.One hundred and twenty ewes of the Lacaune breed were assessed for the effect of the entry order into the milking parlor on the milk yield, fat and protein content of the milk. The evaluation was carried out throughout the flock, but also after the ewes had been separated in lactation order. A significant effect of the order of ewes entering first into milking parlor was found, they tended to have a higher milk yield as well as a fat content in the milk. A statistically highly significant difference (p < 0.01) between the ewes entering the milking parlor first and last was found within the whole flock and in ewes on the first lactation. The fat content of the milk (%) between the ewes on the second lactation entering the milking parlor first and last was found to have a statistically significant difference (p < 0.05). A statistically highly significant difference (p < 0.01) in the protein content of the milk (%) between ewes entering the milking parlor first and last was found in ewes on the first lactation. It can therefore be concluded that according to the order in which the ewes enter the milking parlor, it is possible to predict a higher milk yield as well as a higher content of individual components in the milk.
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
—
OECD FORD obor
40201 - Animal and dairy science; (Animal biotechnology to be 4.4)
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Ostatní
Rok uplatnění
2022
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
Sborník XL VIII. Konference o jakosti potravin a potravinových surovin
ISBN
978-80-7509-828-3
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
10
Strana od-do
—
Název nakladatele
Mendelova univerzita v Brně
Místo vydání
Brno
Místo konání akce
Brno
Datum konání akce
1. 3. 2022
Typ akce podle státní příslušnosti
WRD - Celosvětová akce
Kód UT WoS článku
—