Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Složení a technologické vlastnosti kravského mléka získaného na začátku dojení

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43210%2F07%3A00116247" target="_blank" >RIV/62156489:43210/07:00116247 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Složení a technologické vlastnosti kravského mléka získaného na začátku dojení

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Cílem této práce bylo analyzovat a porovnat mléko od krav holštýnského plemene na 1. laktaci (n =10) a mléko od krav na 4. a vyšší laktaci (n =10.Zjistili jsme, že ze sledovaných ukazatelů byly na počátku dojení nižší hodnoty u obsahu tuku a obsahu sušiny oproti normálnímu mléku. U laktózy byl zjištěn vysoce statisticky průkazný rozdíl (P<0,01) mezi obsahem na 1. laktaci, kde byl obsah vyšší a 4. a vyšší laktací. Statisticky průkazný rozdíl (P<0,05) byl zaznamenán mezi bílkovinami, kde hodnota obsahu bílkovin na 4. a vyšší laktaci byla vyšší než hodnota obsahu bílkovina na laktaci první. Dále jsme zjistili statisticky průkazný rozdíl (P<0,05) mezi aktivní kyselostí mléka na první laktaci a 4. a vyšší laktaci. Vyšší pH vykazovalo mléko u krav na 4. a vyšší laktaci. Statisticky průkazný rozdíl (P<0,05) jsme zaznamenali ještě u syřitelnosti, kdy se rychleji sráželo mléko od krav na 1. laktaci.

  • Název v anglickém jazyce

    The composition and technological properties of cow milk from the beginning of milking

  • Popis výsledku anglicky

    The aim of this experiment was to compare the chemical composition and technological properties of milk between the Holstein cows on the first lactation and the Holstein cows on the fourth and higher lactation. The samples of milk were taken from the beginning of milking. The cows were milked by hand. The total volume of milk was at least 200 mL. There were determinated these parameters: the fat content, the protein content, the lactose content, the dry matter content, the urea content, titratable acidity, active acidity, rennet coagulation time, quality of curd. There were high statistically significant differences (P<0.01) between the lactose content in the milk of cows on the first lactation (5.02 %) and the lactose content in the milk of the cows on the high lactation (4.9 %). Statistically significant differences (P<0.05) was found between the protein content in the milk of cows on the first lactation (3.13 %) and the protein content in the milk of the cows on the higher lactation

Klasifikace

  • Druh

    D - Stať ve sborníku

  • CEP obor

    GG - Chov hospodářských zvířat

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2007

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název statě ve sborníku

    MendelNet'07 Agro

  • ISBN

    978-80-7375-119-7

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Počet stran výsledku

    1

  • Strana od-do

    57-57

  • Název nakladatele

    MZLU Brno

  • Místo vydání

    Brno

  • Místo konání akce

    Brno

  • Datum konání akce

    1. 1. 2007

  • Typ akce podle státní příslušnosti

    CST - Celostátní akce

  • Kód UT WoS článku