Složení a technologické vlastnosti kravského mléka získaného na začátku dojení
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43210%2F07%3A00116247" target="_blank" >RIV/62156489:43210/07:00116247 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Složení a technologické vlastnosti kravského mléka získaného na začátku dojení
Popis výsledku v původním jazyce
Cílem této práce bylo analyzovat a porovnat mléko od krav holštýnského plemene na 1. laktaci (n =10) a mléko od krav na 4. a vyšší laktaci (n =10.Zjistili jsme, že ze sledovaných ukazatelů byly na počátku dojení nižší hodnoty u obsahu tuku a obsahu sušiny oproti normálnímu mléku. U laktózy byl zjištěn vysoce statisticky průkazný rozdíl (P<0,01) mezi obsahem na 1. laktaci, kde byl obsah vyšší a 4. a vyšší laktací. Statisticky průkazný rozdíl (P<0,05) byl zaznamenán mezi bílkovinami, kde hodnota obsahu bílkovin na 4. a vyšší laktaci byla vyšší než hodnota obsahu bílkovina na laktaci první. Dále jsme zjistili statisticky průkazný rozdíl (P<0,05) mezi aktivní kyselostí mléka na první laktaci a 4. a vyšší laktaci. Vyšší pH vykazovalo mléko u krav na 4. a vyšší laktaci. Statisticky průkazný rozdíl (P<0,05) jsme zaznamenali ještě u syřitelnosti, kdy se rychleji sráželo mléko od krav na 1. laktaci.
Název v anglickém jazyce
The composition and technological properties of cow milk from the beginning of milking
Popis výsledku anglicky
The aim of this experiment was to compare the chemical composition and technological properties of milk between the Holstein cows on the first lactation and the Holstein cows on the fourth and higher lactation. The samples of milk were taken from the beginning of milking. The cows were milked by hand. The total volume of milk was at least 200 mL. There were determinated these parameters: the fat content, the protein content, the lactose content, the dry matter content, the urea content, titratable acidity, active acidity, rennet coagulation time, quality of curd. There were high statistically significant differences (P<0.01) between the lactose content in the milk of cows on the first lactation (5.02 %) and the lactose content in the milk of the cows on the high lactation (4.9 %). Statistically significant differences (P<0.05) was found between the protein content in the milk of cows on the first lactation (3.13 %) and the protein content in the milk of the cows on the higher lactation
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
GG - Chov hospodářských zvířat
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Ostatní
Rok uplatnění
2007
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
MendelNet'07 Agro
ISBN
978-80-7375-119-7
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
1
Strana od-do
57-57
Název nakladatele
MZLU Brno
Místo vydání
Brno
Místo konání akce
Brno
Datum konání akce
1. 1. 2007
Typ akce podle státní příslušnosti
CST - Celostátní akce
Kód UT WoS článku
—