Výsledky analýz mléka buvolů chovaných v České republice
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F26788462%3A_____%2F22%3AN0000045" target="_blank" >RIV/26788462:_____/22:N0000045 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
<a href="http://www.vuchs.cz/soubory/bulletin/2022/4/bull_4_2022_03-11_zabrodska.pdf" target="_blank" >http://www.vuchs.cz/soubory/bulletin/2022/4/bull_4_2022_03-11_zabrodska.pdf</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Výsledky analýz mléka buvolů chovaných v České republice
Popis výsledku v původním jazyce
Chov buvolů v Ceské republice je teprve v začátcích, avšak již nyní slouží produkce buvolího mléka k obohacení tuzemského trhu několika produkty, které v současné době v ČR vyrábí pouze jedna farma a druhá započetí výroby plánuje v brzké době. Buvolí mléko a produkty z něj jsou totiž v mnohém nutričně hodnotnější než výrobky z kravského mléka. V rámci studie byla provedena chemická a senzorická analýza mléka buvolů chovaných v České republice a jeho srovnání s kravským mlékem a s mlékem buvolů chovaných v Evropě. Mezi buvolím a kravským mlékem byl u obsahu tuku, bílkovin, sušiny a tukuprosté sušiny zjištěn statisticky vysoce významný rozdíl. U obsahu laktózy a množství somatických buněk statisticky významný rozdíl zjištěn nebyl. Senzoricky bylo buvolí mléko hodnoceno lépe než mléko kravské ve všech atributech. Buvolí mléko je tedy nutričně hodnotnou alternativou kravského mléka a vynikající možností zpestření jídelníčku české populace.
Název v anglickém jazyce
Results of analyzes of milk from buffaloes bred in the Czech Republic
Popis výsledku anglicky
Buffalo breeding in the Czech Republic is still in its infancy, but the production of buffalo milk already serves to enrich the domestic market of several products, which are currently produced by only one farm in the Czech Republic, and another is planning to start production soon. Buffalo milk and its products are nutritionally more valuable in many ways than cow’s milk products. In this study, a chemical and sensory analysis of the milk of buffaloes raised in the Czech Republic was carried out and its comparison with cow’s milk and milk of buffaloes raised in Europe. A statistically highly significant difference was found between buffalo and cow’s milk in the content of fat, protein, dry matter and fat-free dry matter. No statistically significant difference was found in the lactose content and the number of somatic cells. Sensory wise, buffalo milk was rated better than cow milk in all attributes. Buffalo milk is therefore a nutritionally valuable alternative to cow’s milk and an excellent option for diversifying the diet of the Czech population.
Klasifikace
Druh
J<sub>ost</sub> - Ostatní články v recenzovaných periodicích
CEP obor
—
OECD FORD obor
40201 - Animal and dairy science; (Animal biotechnology to be 4.4)
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Ostatní
Rok uplatnění
2022
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Výzkum v chovu skotu
ISSN
0139-7265
e-ISSN
—
Svazek periodika
237
Číslo periodika v rámci svazku
4
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
9
Strana od-do
—
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—