Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Výsledky analýz mléka buvolů chovaných v České republice

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F26788462%3A_____%2F22%3AN0000045" target="_blank" >RIV/26788462:_____/22:N0000045 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

    <a href="http://www.vuchs.cz/soubory/bulletin/2022/4/bull_4_2022_03-11_zabrodska.pdf" target="_blank" >http://www.vuchs.cz/soubory/bulletin/2022/4/bull_4_2022_03-11_zabrodska.pdf</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Výsledky analýz mléka buvolů chovaných v České republice

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Chov buvolů v Ceské republice je teprve v začátcích, avšak již nyní slouží produkce buvolího mléka k obohacení tuzemského trhu několika produkty, které v současné době v ČR vyrábí pouze jedna farma a druhá započetí výroby plánuje v brzké době. Buvolí mléko a produkty z něj jsou totiž v mnohém nutričně hodnotnější než výrobky z kravského mléka. V rámci studie byla provedena chemická a senzorická analýza mléka buvolů chovaných v České republice a jeho srovnání s kravským mlékem a s mlékem buvolů chovaných v Evropě. Mezi buvolím a kravským mlékem byl u obsahu tuku, bílkovin, sušiny a tukuprosté sušiny zjištěn statisticky vysoce významný rozdíl. U obsahu laktózy a množství somatických buněk statisticky významný rozdíl zjištěn nebyl. Senzoricky bylo buvolí mléko hodnoceno lépe než mléko kravské ve všech atributech. Buvolí mléko je tedy nutričně hodnotnou alternativou kravského mléka a vynikající možností zpestření jídelníčku české populace.

  • Název v anglickém jazyce

    Results of analyzes of milk from buffaloes bred in the Czech Republic

  • Popis výsledku anglicky

    Buffalo breeding in the Czech Republic is still in its infancy, but the production of buffalo milk already serves to enrich the domestic market of several products, which are currently produced by only one farm in the Czech Republic, and another is planning to start production soon. Buffalo milk and its products are nutritionally more valuable in many ways than cow’s milk products. In this study, a chemical and sensory analysis of the milk of buffaloes raised in the Czech Republic was carried out and its comparison with cow’s milk and milk of buffaloes raised in Europe. A statistically highly significant difference was found between buffalo and cow’s milk in the content of fat, protein, dry matter and fat-free dry matter. No statistically significant difference was found in the lactose content and the number of somatic cells. Sensory wise, buffalo milk was rated better than cow milk in all attributes. Buffalo milk is therefore a nutritionally valuable alternative to cow’s milk and an excellent option for diversifying the diet of the Czech population.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>ost</sub> - Ostatní články v recenzovaných periodicích

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    40201 - Animal and dairy science; (Animal biotechnology to be 4.4)

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2022

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Výzkum v chovu skotu

  • ISSN

    0139-7265

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    237

  • Číslo periodika v rámci svazku

    4

  • Stát vydavatele periodika

    CZ - Česká republika

  • Počet stran výsledku

    9

  • Strana od-do

  • Kód UT WoS článku

  • EID výsledku v databázi Scopus