Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Genetické markery masné užitkovosti

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F26788462%3A_____%2F22%3AN0000071" target="_blank" >RIV/26788462:_____/22:N0000071 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

    <a href="http://www.vuchs.cz/soubory/bulletin/2022/4/bull_4_2022_78-83_prochazkova.pdf" target="_blank" >http://www.vuchs.cz/soubory/bulletin/2022/4/bull_4_2022_78-83_prochazkova.pdf</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Genetické markery masné užitkovosti

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Masná užitkovost je charakterizována vlastnostmi kvalitativními (křehkost masa a mramorování), kvantitativními (přírůstky), fyzikálními (pH, barva, št’avnatost, křehkost, vaznost), chemickými (obsah sušiny, bílkovin, tuku, vazivové tkáně, cholesterolu, mastných kyselin a aminokyselin) a senzorickými (vůně, chut’, barva, křehkost, št’avnatost). Při vytváření vysoce efektivní populace masného skotu je vhodné kombinovat selekci zvířat podle typu tělesné konformace s genotypizací stáda pro komplex genotypů spojených s různými ekonomicky užitečnými vlastnostmi.

  • Název v anglickém jazyce

    Genetic markers of meat yield

  • Popis výsledku anglicky

    Meat yield is characterized by qualitative (tenderness of meat and marbling), quantitative (gains), physical (pH, color, juiciness, tenderness, firmness), chemical (content of dry matter, protein, fat, fibrous tissue, cholesterol, fatty acids and amino acids) and sensory (smell, taste, color, fragility, juiciness). When creating a highly efficient beef cattle population, it is advisable to combine the selection of animals according to body conformation type with herd genotyping for a complex of genotypes associated with various economically useful traits.

Klasifikace

  • Druh

    O - Ostatní výsledky

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    40201 - Animal and dairy science; (Animal biotechnology to be 4.4)

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2022

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů