Vliv technologie sklizně na nutriční parametry kukuřičné siláže
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F26788462%3A_____%2F22%3AN0000090" target="_blank" >RIV/26788462:_____/22:N0000090 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
<a href="http://www.vuchs.cz/soubory/bulletin/2022/4/bull_4_2022_12-17_faltusova.pdf" target="_blank" >http://www.vuchs.cz/soubory/bulletin/2022/4/bull_4_2022_12-17_faltusova.pdf</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Vliv technologie sklizně na nutriční parametry kukuřičné siláže
Popis výsledku v původním jazyce
Cílem této studie bylo zhodnotit výrobu kukuřičné siláže na farmách zabývajících se chovem skotu v České republice, určit její nutriční složení a zhodnotit vliv typu technologického zpracování používaného při výrobě kukuřičné siláže na délku řezanky a distribuci částic podle jejich velikosti pomocí Penn State Particle separátoru. Vzorky kukuřičné siláže byly odebrány na 14 farmách s chovem skotu s produkcí mléka nebo hovězího masa, přičemž 7 z nich bylo vyrobeno metodou Shredlage a 7 konvenční technologií. Vzorky byly analyzovány na obsah živin (sušina, popel, hrubý protein, hrubý tuk, hrubá vláknina, ADF, NDF, škrob), délku řezanky, podíl frakcí na jednotlivých sítech Penn state particle separátoru a byl vypočítán obsah peNDF. Výsledky neprokázaly žádné statisticky významné rozdíly v chemickém složení vzorků, délce řezanky (Shredlage: 2,582 ± 0,839 cm; konvenční technologie: 2,188 ± 0,407 cm), ani v procentuálním podílu částic větších než 8 mm (73,47 %; 69,58 %). Technologický proces obsah peNDF statisticky neovlivnil, průměr byl však vyšší u konvenčních vzorků (37,93 %; 40,26 %). I když technologie Shredlage má zvýšit délku řezu a peNDF v kukuřičné siláži, nezjistili jsme žádný statisticky významný rozdíl v porovnání s konvenčním zpracováním, což mohlo být způsobeno nepřesně nastavenými řeznými noži.
Název v anglickém jazyce
Influence of maize harvest techniques on nutritional parameters of silage
Popis výsledku anglicky
The aim of this study was to assess the production of maize silage on cattle farms in the Czech Republic, to determine its nutrient composition, and to evaluate the influence of the type of processing technology used in the production of maize silage on the length of cut and distribution of particles by their size. Samples of maize silage were taken on 14 cattle farms with dairy or beef production, whereas 7 were produced by Shredlage and 7 by conventional technology. The samples were analysed for their nutrient content (DM, ash, crude protein, crude fat, crude fiber, ADF, NDF, starch), length of the cut, the proportion of fractions on the individual sieves of the Penn State Particle Separator and peNDF was calculated. Results showed no statistically significant differences in the chemical composition of samples, length of cut (Shredlage: 2,582 ± 0,839 cm, conventional: 2,188 ± 0,407 cm), as well as the percentage of particles greater than 8 mm (73,47 %; 69,58 %). The technological process did not statistically affect the content of peNDF, however the average was higher for conventional samples (37.93 %; 40.26 %). Although Shredlage technology is supposed to increase the length of cut and peNDF in maize silage, we found no significant difference compared to conventional processing, which may be caused by inaccurately set cutting knives.
Klasifikace
Druh
J<sub>ost</sub> - Ostatní články v recenzovaných periodicích
CEP obor
—
OECD FORD obor
40101 - Agriculture
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Ostatní
Rok uplatnění
2022
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Výzkum v chovu skotu
ISSN
0139-7265
e-ISSN
—
Svazek periodika
238
Číslo periodika v rámci svazku
4
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
6
Strana od-do
—
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—