Italské buvolí sýry typu Mozzarella
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F26788462%3A_____%2F24%3AN0000050" target="_blank" >RIV/26788462:_____/24:N0000050 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
<a href="https://www.agrovyzkum.cz/soubory/bulletin/2024/2/bull_2_2024_37-42_zabrodska.pdf" target="_blank" >https://www.agrovyzkum.cz/soubory/bulletin/2024/2/bull_2_2024_37-42_zabrodska.pdf</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Italské buvolí sýry typu Mozzarella
Popis výsledku v původním jazyce
Itálie patří k nejstarším výrobcům sýrů, v současné době se v Itálii vyrábí více než 450 různých druhů sýrů. Na severu Itálie se nejčastěji vyrábějí tvrdé sýry určené ke krájení či strouhání, ve střední Itálii převládají ovčí a buvolí sýry a jižní Itálii dominuje výroba měkkých sýrů používaných především do těstovin, na pizzu nebo do salátů. Mezi nejznámější z italských sýrů patří samozřejmě Mozzarella. Tento článek poskytuje přehled ohledně italských sýrů typu Mozzarella vyrobených z mléka Italských středomořských buvolů. V průběhu let se tyto buvolí sýry těší nebývalému zájmu, a především v Itálii jsou považovány za kulinářské speciality. Obzvláště v jižní Itálii se čerstvé sýry z buvolího mléka těší velké oblibě a Mozzarella a Stracciatella jsou mezi spotřebiteli nejoblíbenější. Popularita sýrů typu Mozzarella z buvolího mléka u nás vzrůstá v důsledku marketingu výrobců sýrů, kuchařů a zájmu o gurmánské zážitky. Tradice konzumace buvolích sýrů typu Mozzarella poskytuje lidem možnost výběru v rámci velmi širokého spektra sýrů.
Název v anglickém jazyce
Italian buffalo Mozzarella cheeses
Popis výsledku anglicky
Italy is one of the oldest producers of cheese, currently currently more than 450 different types are produced in Italy cheeses. In the north of Italy, hard cheeses are most often produced intended for slicing or grating, sheep and buffalo cheeses predominate in central Italy and southern Italy dominates the production soft cheeses used mainly for pasta, on pizza or in salads. Among the most famous of the Italian ones cheeses include, of course, Mozzarella. This article provides an overview of Italian Mozzarella cheeses made from Italian Mediterranean milk buffaloes. Over the years, these buffalo cheeses have enjoyed unprecedented interest, and especially in Italy they are considered culinary specialties. Especially in southern Italy with fresh buffalo milk cheeses are very popular and Mozzarella and Stracciatella are the most popular among consumers. The popularity of Mozzarella type cheeses made from buffalo milk in our country it is increasing as a result of the marketing of cheese producers, chefs and interest in gourmet experiences. The tradition of eating buffalo Mozzarella cheeses gives people the opportunity to choose from a very wide spectrum cheeses."
Klasifikace
Druh
O - Ostatní výsledky
CEP obor
—
OECD FORD obor
40201 - Animal and dairy science; (Animal biotechnology to be 4.4)
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Ostatní
Rok uplatnění
2024
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů