Tradiční buvolí sýry
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F26788462%3A_____%2F23%3AN0000061" target="_blank" >RIV/26788462:_____/23:N0000061 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
<a href="https://www.vuchs.cz/soubory/bulletin/2023/4/bull_4_2023_42-46_zabrodska.pdf" target="_blank" >https://www.vuchs.cz/soubory/bulletin/2023/4/bull_4_2023_42-46_zabrodska.pdf</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Tradiční buvolí sýry
Popis výsledku v původním jazyce
Tento článek poskytuje přehled o výrobě a konzumaci speciálních, resp. tradičních sýrů vyrobených z mléka vodního buvola v Evropě. V posledních letech se tradiční buvolí sýry těší nebývalému zájmu. Tyto sýry byly (především v Itálii) znovuobjeveny jako kulinářské speciality a staré tradiční způsoby zpracování sýrů pocházející z různých zemí světa byly oživeny, popř. doplněny o nové formy a postupy. Popularita speciálních sýrů z mléka vodních buvolů dnes vzrůstá v důsledku marketingu výrobců sýrů, obchodníků s mlékem a kuchařů, a zájmu o netradiční gurmánské zážitky. Znovuobjevená tradice konzumace buvolích sýrů poskytuje lidem nové možnosti výběru v rámci širokého spektra tradičních i inovovaných buvolích sýrů. Článek pojednává konkrétně o sýrech Queso Blanco, Dangke, Litsusu, Bagot in Horbo, Domiati, Kariesh, Kesong Puti, Nguri, khoa, Chhena a Paneer.
Název v anglickém jazyce
Traditional buffalo cheeses
Popis výsledku anglicky
This article provides an overview of the production and consumption of special or of traditional cheeses made from water buffalo milk in Europe. In recent years, traditional buffalo cheeses have enjoyed unprecedented interest. These cheeses were rediscovered (mainly in Italy) as culinary specialties and the old traditional methods of processing cheeses originating from different countries of the world were revived, or supplemented by new forms and procedures. Popularity of specialty cheeses from the milk of water buffaloes today is growing as a result marketing of cheese producers, milk traders and chefs, and interest in non-traditional gourmet experiences. The rediscovered tradition of eating buffalo cheeses provides people with new options to choose from a wide range of traditional and innovative buffalo cheeses. The article specifically discusses Queso Blanco, Dangke, Litsusu, Bagot in Horbo, Domiati, Kariesh, Kesong Puti, Nguri, khoa, Chhena and Paneer cheeses.
Klasifikace
Druh
O - Ostatní výsledky
CEP obor
—
OECD FORD obor
40201 - Animal and dairy science; (Animal biotechnology to be 4.4)
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Ostatní
Rok uplatnění
2023
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů