Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Výzkum a využití pohanky v podmínkách marginální oblasti

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F26791251%3A_____%2F16%3AN0000006" target="_blank" >RIV/26791251:_____/16:N0000006 - isvavai.cz</a>

  • Nalezeny alternativní kódy

    RIV/25328859:_____/16:N0000086

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Výzkum a využití pohanky v podmínkách marginální oblasti

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Pohanka patří botanicky do čeledi Polygonaceae, ale podle využití (plodem je nažka) se zařazuje mezi obilniny. Pravlastí pohanky je oblast Himalájí. Pohanku můžeme využít k různým účelům, a to jako potravinu, pícninu, léčivo a medonosnou rostlinu. Pohanka měla v minulosti nepostradatelný význam ve výživě obyvatel, zvláště na Valašsku a Těšínsku. Od 16. století patřila mezi základní zdroje výživy. Zvýšený zájem spotřebitelů o pohanku se projevuje od 90. let minulého století, zejména pro její nezastupitelnou úlohu v racionální výživě člověka a bezlepkové dietě. Zrno pohanky má vynikající nutriční vlastnosti. Je bohatým zdrojem kvalitních bílkovin s vysokým obsahem esenciálních aminokyselin, celé řady vitamínů a zejména rutinu, který pohanka obsahuje jako jediná z obilovin a pseudoobilovin. Šlechtitelé v OSEVĚ PRO s.r.o., Výzkumné stanici travinářské v Rožnově - Zubří vyšlechtili odrůdy pohanky obecné ZITA, ZOE a ZAMIRA, které patří nejen v obsahu rutinu v semeni k absolutní špičce v tomto sortimentu.

  • Název v anglickém jazyce

    Research and utilization of common buckwheat in marginal area conditions

  • Popis výsledku anglicky

    Buckwheat botanically belongs to the family of Polygonaceae, but according to the use (the fruit is achene) is classified among cereals. Buckwheat is the cradle of Himalayan region. Buckwheat can be used for various purposes, such as food, fodder, medicine and honey plant. Buckwheat was previously indispensable importance in the nutrition of the population, especially in Wallachia and Těšín region. From the 16th century it belonged to the basic source of nutrition. Increased consumer demand for buckwheat has emerged since the 90s of the last century, especially for its irreplaceable role in the rational human nutrition and gluten-free diet. Buckwheat grain has excellent nutritional properties. It is a rich source of high quality proteins with a high content of essential amino acids, vitamins and mainly rutin, that buckwheat contains as the only cereal and pseudocereal. Breeders in OSEVA PRO s.r.o., Grassland Research Station in Rožnov - Zubří bred varieties of buckwheat ZITA, ZOE and ZAMIRA, which belong not only throught the content of rutin in the seed to the absolute top in this assortment.

Klasifikace

  • Druh

    O - Ostatní výsledky

  • CEP obor

    GC - Pěstování rostlin, osevní postupy

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/QJ1510204" target="_blank" >QJ1510204: Technologie a metody pro zachování kvality, bezpečnosti a nutriční hodnoty vybraných rostlinných surovin</a><br>

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2016

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů