Výzkum a využití pohanky v podmínkách marginální oblasti
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F26791251%3A_____%2F16%3AN0000006" target="_blank" >RIV/26791251:_____/16:N0000006 - isvavai.cz</a>
Nalezeny alternativní kódy
RIV/25328859:_____/16:N0000086
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Výzkum a využití pohanky v podmínkách marginální oblasti
Popis výsledku v původním jazyce
Pohanka patří botanicky do čeledi Polygonaceae, ale podle využití (plodem je nažka) se zařazuje mezi obilniny. Pravlastí pohanky je oblast Himalájí. Pohanku můžeme využít k různým účelům, a to jako potravinu, pícninu, léčivo a medonosnou rostlinu. Pohanka měla v minulosti nepostradatelný význam ve výživě obyvatel, zvláště na Valašsku a Těšínsku. Od 16. století patřila mezi základní zdroje výživy. Zvýšený zájem spotřebitelů o pohanku se projevuje od 90. let minulého století, zejména pro její nezastupitelnou úlohu v racionální výživě člověka a bezlepkové dietě. Zrno pohanky má vynikající nutriční vlastnosti. Je bohatým zdrojem kvalitních bílkovin s vysokým obsahem esenciálních aminokyselin, celé řady vitamínů a zejména rutinu, který pohanka obsahuje jako jediná z obilovin a pseudoobilovin. Šlechtitelé v OSEVĚ PRO s.r.o., Výzkumné stanici travinářské v Rožnově - Zubří vyšlechtili odrůdy pohanky obecné ZITA, ZOE a ZAMIRA, které patří nejen v obsahu rutinu v semeni k absolutní špičce v tomto sortimentu.
Název v anglickém jazyce
Research and utilization of common buckwheat in marginal area conditions
Popis výsledku anglicky
Buckwheat botanically belongs to the family of Polygonaceae, but according to the use (the fruit is achene) is classified among cereals. Buckwheat is the cradle of Himalayan region. Buckwheat can be used for various purposes, such as food, fodder, medicine and honey plant. Buckwheat was previously indispensable importance in the nutrition of the population, especially in Wallachia and Těšín region. From the 16th century it belonged to the basic source of nutrition. Increased consumer demand for buckwheat has emerged since the 90s of the last century, especially for its irreplaceable role in the rational human nutrition and gluten-free diet. Buckwheat grain has excellent nutritional properties. It is a rich source of high quality proteins with a high content of essential amino acids, vitamins and mainly rutin, that buckwheat contains as the only cereal and pseudocereal. Breeders in OSEVA PRO s.r.o., Grassland Research Station in Rožnov - Zubří bred varieties of buckwheat ZITA, ZOE and ZAMIRA, which belong not only throught the content of rutin in the seed to the absolute top in this assortment.
Klasifikace
Druh
O - Ostatní výsledky
CEP obor
GC - Pěstování rostlin, osevní postupy
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/QJ1510204" target="_blank" >QJ1510204: Technologie a metody pro zachování kvality, bezpečnosti a nutriční hodnoty vybraných rostlinných surovin</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2016
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů