Dlouhodobé skladování pohanky
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F26791251%3A_____%2F21%3AN0000015" target="_blank" >RIV/26791251:_____/21:N0000015 - isvavai.cz</a>
Nalezeny alternativní kódy
RIV/25328859:_____/21:N0000037 RIV/00027031:_____/21:N0000011
Výsledek na webu
<a href="https://www.vukrom.cz/userfiles/files/obilnarske_listy/2021/2021_2/50_53.pdf" target="_blank" >https://www.vukrom.cz/userfiles/files/obilnarske_listy/2021/2021_2/50_53.pdf</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Dlouhodobé skladování pohanky
Popis výsledku v původním jazyce
V dlouhodobém skladovacím pokusu s neloupanou pohankou byly sledovány změny vlhkosti pohanky v závislosti na vlhkosti vnějšího prostředí a vliv skladování na složení zrna, kontaminaci mykotoxiny a klíčivost. Ve 2 identických skladovacích boxech o jednotkové kapacitě cca 1000 kg s možností aktivního provzdušňování byla uskladněna suchá pohanka (box I, sklizeň 2016, vlhkost při naskladnění 13,7 %) a vlhká pohanka přímo od kombajnu (box II, sklizeň 2017, vlhkost při naskladnění 24,1 %). Skladování bylo zahájeno v roce 2017 a probíhá dosud, článek hodnotí období do konce roku 2020. Vlhkost pohanky v boxu I kolísala v průběhu 42 skladovacích měsíců mezi 10,0 a 15,4%, s ročními maximy přibližně v měsících leden-únor a minimy v měsících červenec-září. Vlhkost pohanky v boxu II klesla při kontinuálním provzdušňování z 24,1 % na 14 % za 26 týdnů, v průběhu následného skladování bez aktivního provzdušňování měly změny vlhkosti pohanky (11,5–14,1 %) obdobný charakter závislosti na vlhkosti vnějšího prostředí jako u boxu I. Ke kontaminaci pohanky mykotoxiny nedošlo a složení zrna se za dobu skladování nezměnilo, a to ani v jednom z boxů. Klíčivost poklesla u pohanky v boxu I z 96% na 78%, v boxu II z 99% na 90%.
Název v anglickém jazyce
Long-term storage of buckwheat grain
Popis výsledku anglicky
In a long-term storage experiment, changes in moisture of unpeeled buckwheat in relation to humidity of the external environment and the effect of storage on grain composition, mycotoxin contamination and germination were monitored. Dry buckwheat (box I, harvest 2016, initial moisture 13.7%) and moist buckwheat directly from the combine harvester (box II, harvest 2017, initial moisture 24,1 %) were stored in 2 identical storage boxes with a unit capacity of approx. 1000 kg with the possibility of active aeration. Storage was started in 2017 and is still ongoing, the paper evaluates the period until the end of 2020. Buckwheat moisture in box I varied between 10.0 and 15.4% over 42 storage months, with annual maximums during January–February and minimums July–September. Moisture of buckwheat in box II decreased during continuous aeration from 24.1% to 14% in 26 weeks, during subsequent storage without active aeration, changes in buckwheat moisture (11.5–14.1%) had similar character depending on the humidity of the external environment as in box I. Stored buckwheat was not contaminated by mycotoxins and the grain composition did not change during storage in any of the 2 boxes. Germination decreased in buckwheat in box I from 96% to 78%, in box II from 99% to 90%.
Klasifikace
Druh
J<sub>ost</sub> - Ostatní články v recenzovaných periodicích
CEP obor
—
OECD FORD obor
40403 - Agricultural biotechnology related ethics
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/QJ1510204" target="_blank" >QJ1510204: Technologie a metody pro zachování kvality, bezpečnosti a nutriční hodnoty vybraných rostlinných surovin</a><br>
Návaznosti
I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Ostatní
Rok uplatnění
2021
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Obilnářské listy
ISSN
1212-138X
e-ISSN
—
Svazek periodika
29
Číslo periodika v rámci svazku
2
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
4
Strana od-do
50-53
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—