Kvalita sladovnického ječmene ze sklizně 2016
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60193697%3A_____%2F17%3AN0000083" target="_blank" >RIV/60193697:_____/17:N0000083 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Kvalita sladovnického ječmene ze sklizně 2016
Popis výsledku v původním jazyce
Množství sklizeného ječmene je 1,2 mil. tun. Sklizeň probíhala za nepříznivých podmínek (časté přeháňky a bouřky) a tomu odpovídá i zvýšená vlhkost zrna v porovnání s předchozími roky. Ječmen má zvýšený obsah dusíkatých látek a příznivý obsah škrobu. V porovnání s minulou sklizní byl zjištěn vyšší výskyt fyziologicky, biologicky a tepelně poškozených zrn (změna barvy) a zrn se zahnědlými špičkami. Za největší riziko sklizně 2016 je nutné považovat výskyt zjevné i skryté porostlosti a s tím spojenou ztrátu klíčivosti zrna během skladování – je nutná kontrola porostlosti pomocí pádového čísla při nákupu ječmene a u porostlého zrna pravidelná kontrola klíčivosti. Přednáška: Psota, V., Hartman, I., Sachambula, L.: Kvalita sladovnického ječmene ze sklizně 2016. Konference „Ječmen v praxi. Klíčem k úspěchu je kvalita.“. Spolek pro ječmen a slad. 01. 02. 2017, Plzeň, 02. 02. 2017, Vsisko.
Název v anglickém jazyce
Malting barley grain quality in the Czech Republic, crop 2016
Popis výsledku anglicky
The quantity of the harvested barley is 1.2 mil. tons. Harvest 2016 was performed under unfavorable weather conditions (frequent showers and storms) and moisture content of grain was then higher compared to previous years. Barley grain has an increased content of nitrogenous substances and favorable content of starch. Compared to the last harvest, a higher occurrence of physiologically, biologically and thermally damaged grains (change of color) and grains with black tips was recorded. The occurrence of visible and hidden sprouting and with it associated loss of germination capacity during storage must be considered as the highest risk of harvest 2016. When purchasing barley, it is necessary to check regularly the Falling Number and germination capacity in sprouted grain. Lecture: Psota, V., Hartman, I., Sachambula, L.: Malting barley grain quality in the Czech Republic, crop 2016. Conference “Barley in practice. Quality is a key for success". Association for barley and malt 01/02/2017, Plzeň, 02/02/2017, Vsisko.
Klasifikace
Druh
O - Ostatní výsledky
CEP obor
—
OECD FORD obor
40106 - Agronomy, plant breeding and plant protection; (Agricultural biotechnology to be 4.4)
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Ostatní
Rok uplatnění
2017
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů