Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Kvalita sladovnického ječmene ze sklizně 2016

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60193697%3A_____%2F17%3AN0000083" target="_blank" >RIV/60193697:_____/17:N0000083 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Kvalita sladovnického ječmene ze sklizně 2016

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Množství sklizeného ječmene je 1,2 mil. tun. Sklizeň probíhala za nepříznivých podmínek (časté přeháňky a bouřky) a tomu odpovídá i zvýšená vlhkost zrna v porovnání s předchozími roky. Ječmen má zvýšený obsah dusíkatých látek a příznivý obsah škrobu. V porovnání s minulou sklizní byl zjištěn vyšší výskyt fyziologicky, biologicky a tepelně poškozených zrn (změna barvy) a zrn se zahnědlými špičkami. Za největší riziko sklizně 2016 je nutné považovat výskyt zjevné i skryté porostlosti a s tím spojenou ztrátu klíčivosti zrna během skladování – je nutná kontrola porostlosti pomocí pádového čísla při nákupu ječmene a u porostlého zrna pravidelná kontrola klíčivosti. Přednáška: Psota, V., Hartman, I., Sachambula, L.: Kvalita sladovnického ječmene ze sklizně 2016. Konference „Ječmen v praxi. Klíčem k úspěchu je kvalita.“. Spolek pro ječmen a slad. 01. 02. 2017, Plzeň, 02. 02. 2017, Vsisko.

  • Název v anglickém jazyce

    Malting barley grain quality in the Czech Republic, crop 2016

  • Popis výsledku anglicky

    The quantity of the harvested barley is 1.2 mil. tons. Harvest 2016 was performed under unfavorable weather conditions (frequent showers and storms) and moisture content of grain was then higher compared to previous years. Barley grain has an increased content of nitrogenous substances and favorable content of starch. Compared to the last harvest, a higher occurrence of physiologically, biologically and thermally damaged grains (change of color) and grains with black tips was recorded. The occurrence of visible and hidden sprouting and with it associated loss of germination capacity during storage must be considered as the highest risk of harvest 2016. When purchasing barley, it is necessary to check regularly the Falling Number and germination capacity in sprouted grain. Lecture: Psota, V., Hartman, I., Sachambula, L.: Malting barley grain quality in the Czech Republic, crop 2016. Conference “Barley in practice. Quality is a key for success". Association for barley and malt 01/02/2017, Plzeň, 02/02/2017, Vsisko.

Klasifikace

  • Druh

    O - Ostatní výsledky

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    40106 - Agronomy, plant breeding and plant protection; (Agricultural biotechnology to be 4.4)

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2017

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů