Sladovniký ječmen v roce 2016
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60193697%3A_____%2F17%3AN0000019" target="_blank" >RIV/60193697:_____/17:N0000019 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Sladovniký ječmen v roce 2016
Popis výsledku v původním jazyce
Sklizeň ječmene v roce 2016 probíhala za nepříznivých povětrnostních podmínek (časté přeháňky a bouřky) a tomu odpovídá i zvýšená vlhkost zrna v porovnání s předchozími roky. Sklizené zrno ječmene mělo v řadě případů zvýšený obsah dusíkatých látek a příznivé hodnoty přepadu. V porovnání s minulou sklizní byl zjištěn vyšší výskyt fyziologicky, biologicky a tepelně poškozených zrn (změna barvy) a zrn se zahnědlými špičkami. Za největší riziko sklizně 2016 je nutné považovat výskyt zjevné i skryté porostlosti a s tím spojenou ztrátu klíčivosti zrna během skladování. Je nutná kontrola pomocí stanovení čísla poklesu při nákupu ječmene a u porostlého zrna pravidelná kontrola klíčivosti.
Název v anglickém jazyce
Malting barley in the 2016
Popis výsledku anglicky
Harvest of barley in 2016 was performed under unfavorable weather conditions (frequent showers and storms) and moisture content of grain was then higher compared to previous years. Barley grain has an increased content of nitrogenous substances and favorable values of grading. Compared to the last harvest, a higher occurrence of physiologically, biologically and thermally damaged grains (change of color) and grains with black tips was recorded. The occurrence of visible and hidden sprouting and with it associated loss of germination capacity during storage must be considered as the highest risk of harvest 2016. When purchasing barley, it is necessary to check regularly the Falling Number and germination capacity in sprouted grain.
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
—
OECD FORD obor
40106 - Agronomy, plant breeding and plant protection; (Agricultural biotechnology to be 4.4)
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Ostatní
Rok uplatnění
2017
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
Kompendium 2017
ISBN
978-80-213-2735-1
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
4
Strana od-do
11-14
Název nakladatele
Spolek pro ječmen a slad
Místo vydání
Velká Bystřice
Místo konání akce
Libčany
Datum konání akce
1. 1. 2017
Typ akce podle státní příslušnosti
CST - Celostátní akce
Kód UT WoS článku
—