Využití pohanky seté v současnosti, odrůdy vyšlechtěné v Zubří a jejich charakteristika, výzkum agrotechniky a testování selektivity pohanky vůči novým účinným pesticidním látkám s cílem jejich praktického použití v pěstitelské technologii této perspektivní plodiny.
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F26791251%3A_____%2F21%3AN0000023" target="_blank" >RIV/26791251:_____/21:N0000023 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Využití pohanky seté v současnosti, odrůdy vyšlechtěné v Zubří a jejich charakteristika, výzkum agrotechniky a testování selektivity pohanky vůči novým účinným pesticidním látkám s cílem jejich praktického použití v pěstitelské technologii této perspektivní plodiny.
Popis výsledku v původním jazyce
Odborná přednáška na exkurzi dne 28. 6 2021 pro studenty Střední školy gastronomie, farmářství a služeb z Jeseníku. Zvýšený zájem spotřebitelů v České republice o pohanku setou (Fagopyrum esculentum) se začíná projevovat od 90. let minulého století, zejména pro její nezastupitelnou úlohu v racionální výživě člověka a bezlepkové dietě. Zájem o pohanku v současnosti je motivován zejména důvody zdravotními, dietou, která posiluje imunitní systém člověka, zvyšuje pružnost cévních stěn, reguluje krevní srážlivost a obsah cholesterolu v krvi. Produkce pohanky se v posledních letech celosvětově zvýšila v důsledku poptávky na trhu se zdravou výživou po mouce, krupici a pohankovém medu. Dnes ovšem chceme využít pohanku jako perspektivní tržní plodinu k přímému potravinářskému využití s dobrou jakostí. Výzkum technologie pěstování pohanky seté v současnosti je zaměřen zejména na intenzifikaci agrotechniky a využití pesticidů v množitelských porostech. Ve výzkumné stanici travinářské v Zubří byly vyšlechtěny čtyři odrůdy pohanky seté Zita, Zoe, Zamira a Rose.
Název v anglickém jazyce
Utilization of sown buckwheat at present, varieties bred in Zubří and their characteristics, research of agrotechnics and testing of selectivity of buckwheat to new active pesticides with the aim of their practical use in growing technology of this promising crop.
Popis výsledku anglicky
Professional lecture on an excursion on June 28, 2021 for students of the Secondary School of Gastronomy, Farming and Services from Jeseník. The increased consumers' interest in the Czech Republic in buckwheat sawn (Fagopyrum esculentum) has been starting to show since the 1990s, especially for its irreplaceable role in rational human nutrition and gluten-free diet. Current interest in buckwheat is increased mainly for its health reasons. This diet strengthens the human immune system, increases the flexibility of blood vessel walls, and regulates blood clotting and the level of cholesterol in the blood. Production of buckwheat has increased globally in recent years due to the demand in the health food market for flour, groats, and buckwheat honey. Today, however, we want to use buckwheat as a perspective market crop for direct food use with good quality. Research into the technology of buckwheat cultivation is currently mainly focused on the intensification of agrotechnology and the use of pesticides in propagation stocks. Four varieties of buckwheat sawn– Zita, Zoe, Zamira, and Rose, were bred at the grass research station in Zubří.
Klasifikace
Druh
O - Ostatní výsledky
CEP obor
—
OECD FORD obor
40401 - Agricultural biotechnology and food biotechnology
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Ostatní
Rok uplatnění
2021
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů