Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Elektrodializační jednotka pro potravinářský průmysl s čerpadly s flexibilním oběžným kolem

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F28676092%3A_____%2F13%3A%230000182" target="_blank" >RIV/28676092:_____/13:#0000182 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Elektrodializační jednotka pro potravinářský průmysl s čerpadly s flexibilním oběžným kolem

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Elektrodializační jednotku s čerpadlem s flexibilním oběžným kolem je možné použít v potravinářském průmyslu, kde dochází ke snižování obsahu solí a úpravě pH ve vínech, moštech a šťávách. Postup elektrodialýzy je vhodný i pro výrobu ?bio-potravin?, protože nevyužívá žádných přidaných složek. Daná technologie nevyžaduje změny teplot, tudíž při její aplikaci nedochází ke změnám senzorických vlastností a je energeticky úspornější. Použití čerpadla s nízkou střižnou silou umožňuje zpracovávat vína, kde byvysoké střižné síly měly za následek porušení koloidní rovnováhy jednotlivých složek s negativním vlivem na senzorické vlastnosti vína.

  • Název v anglickém jazyce

    Electrodialysis unit for food industry with pumps and flexible impeller

  • Popis výsledku anglicky

    Electrodialysis unit with pumps and flexible impellet is possiple to using in food industry. The unit can be using for stabilisation of wine, ciders and juice. The process is suitable for the production of "bio-food" because it does not use any preservatives. The technical solution concern valves for dispensing of desalination intermediate products and changes in arrangements for cross-flow units using in food industry. This technology is using for treatment of wine, ciders and juices. Electrodialysis unit for food industry with pumps and flexible impeller is possible to using in food industry for reduction of salt content and pH adjustment in of wine, ciders and juices. Electrodialysis process is also suitable for the production of "bio-food" becauseit does not use any preservatives. The technology does not require temperature changing, therefor there is no sensory properties changing and the technology is more energy efficient.

Klasifikace

  • Druh

    F<sub>uzit</sub> - Užitný vzor

  • CEP obor

    JE - Nejaderná energetika, spotřeba a užití energie

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/TA01011239" target="_blank" >TA01011239: Výzkum a vývoj stabilizace vína procesem elektrodialýzy</a><br>

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2013

  • Kód důvěrnosti údajů

    C - Předmět řešení projektu podléhá obchodnímu tajemství (§ 504 Občanského zákoníku), ale název projektu, cíle projektu a u ukončeného nebo zastaveného projektu zhodnocení výsledku řešení projektu (údaje P03, P04, P15, P19, P29, PN8) dodané do CEP, jsou upraveny tak, aby byly zveřejnitelné.

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Číslo patentu nebo vzoru

    26231

  • Vydavatel

    CZ001 -

  • Název vydavatele

    Industrial Property Office

  • Místo vydání

    Prague

  • Stát vydání

    CZ - Česká republika

  • Datum přijetí

  • Název vlastníka

    MemBrain s.r.o.

  • Způsob využití

    B - Výsledek je využíván orgány státní nebo veřejné správy

  • Druh možnosti využití

    A - K využití výsledku jiným subjektem je vždy nutné nabytí licence