Elektrodializační jednotka pro potravinářský průmysl s čerpadly s flexibilním oběžným kolem
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F28676092%3A_____%2F13%3A%230000182" target="_blank" >RIV/28676092:_____/13:#0000182 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Elektrodializační jednotka pro potravinářský průmysl s čerpadly s flexibilním oběžným kolem
Popis výsledku v původním jazyce
Elektrodializační jednotku s čerpadlem s flexibilním oběžným kolem je možné použít v potravinářském průmyslu, kde dochází ke snižování obsahu solí a úpravě pH ve vínech, moštech a šťávách. Postup elektrodialýzy je vhodný i pro výrobu ?bio-potravin?, protože nevyužívá žádných přidaných složek. Daná technologie nevyžaduje změny teplot, tudíž při její aplikaci nedochází ke změnám senzorických vlastností a je energeticky úspornější. Použití čerpadla s nízkou střižnou silou umožňuje zpracovávat vína, kde byvysoké střižné síly měly za následek porušení koloidní rovnováhy jednotlivých složek s negativním vlivem na senzorické vlastnosti vína.
Název v anglickém jazyce
Electrodialysis unit for food industry with pumps and flexible impeller
Popis výsledku anglicky
Electrodialysis unit with pumps and flexible impellet is possiple to using in food industry. The unit can be using for stabilisation of wine, ciders and juice. The process is suitable for the production of "bio-food" because it does not use any preservatives. The technical solution concern valves for dispensing of desalination intermediate products and changes in arrangements for cross-flow units using in food industry. This technology is using for treatment of wine, ciders and juices. Electrodialysis unit for food industry with pumps and flexible impeller is possible to using in food industry for reduction of salt content and pH adjustment in of wine, ciders and juices. Electrodialysis process is also suitable for the production of "bio-food" becauseit does not use any preservatives. The technology does not require temperature changing, therefor there is no sensory properties changing and the technology is more energy efficient.
Klasifikace
Druh
F<sub>uzit</sub> - Užitný vzor
CEP obor
JE - Nejaderná energetika, spotřeba a užití energie
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/TA01011239" target="_blank" >TA01011239: Výzkum a vývoj stabilizace vína procesem elektrodialýzy</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2013
Kód důvěrnosti údajů
C - Předmět řešení projektu podléhá obchodnímu tajemství (§ 504 Občanského zákoníku), ale název projektu, cíle projektu a u ukončeného nebo zastaveného projektu zhodnocení výsledku řešení projektu (údaje P03, P04, P15, P19, P29, PN8) dodané do CEP, jsou upraveny tak, aby byly zveřejnitelné.
Údaje specifické pro druh výsledku
Číslo patentu nebo vzoru
26231
Vydavatel
CZ001 -
Název vydavatele
Industrial Property Office
Místo vydání
Prague
Stát vydání
CZ - Česká republika
Datum přijetí
—
Název vlastníka
MemBrain s.r.o.
Způsob využití
B - Výsledek je využíván orgány státní nebo veřejné správy
Druh možnosti využití
A - K využití výsledku jiným subjektem je vždy nutné nabytí licence