Mikrobiologické aspekty elektromembránových procesů
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F28676092%3A_____%2F16%3AN0000018" target="_blank" >RIV/28676092:_____/16:N0000018 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Mikrobiologické aspekty elektromembránových procesů
Popis výsledku v původním jazyce
Syrovátka obsahuje kromě technologických mikroorganizmů pocházejících z předchozí výroby hlavních mlékárenských výrobků (tvaroh, sýry) i technologicky škodlivé nebo z hygienického hlediska nežádoucí mikroorganizmy, které se do syrovátky dostanou při následné kontaminaci během dlouhodobého skladování za nevhodných podmínek nebo při dopravě a manipulaci se surovinou. Elektrodialýza probíhá ve většině případů při 15 ± 2 °C, což může vést k rozvoji některých mikroorganizmů. Tyto mikroorganizmy se pak množí ve skladovací nádrži a usazují se jako fouling na membránách, rozdělovačích a jiných částech elektrodialyzačního zařízení. Proto je velmi důležité dodržování technologických postupů a zpracovávání čerstvé suroviny pokud možno pasterované. Čištění elektrodialyzačního zařízení také probíhá při relativně nízkých teplotách (15 - 25 °C). Z tohoto důvodu je nezbytné zkrátit dobu po čištění a před zahájením další výroby na minimum. Fázové vzorky syrovátky z vybraných míst byly asepticky odebrány do sterilních vzorkovnic. Byl stanoven celkový počet mikrorganizmů, koliformní mikroorganizmy a enterobakterie, v případě výplachových vod také plísně a kvasinky. Při použitých provozních teplotách se množství koliformních mikroorganizmů a entero bakterií nezvyšovalo, Celkový počet mikroorganizmů se zvyšoval s dobou procesu demineralizace.
Název v anglickém jazyce
Microbiological aspects of electromembrane processes
Popis výsledku anglicky
Whey contains both technological microorganisms from a previous production of main dairy products (cottage cheese, cheese) as well as technologically harmful or terms of hygiene undesirable microorganisms that do the raw materials come subsequent contamination or microorganisms is propagated during prolonged storage under unfavorable conditions or during transport and handling commodity. Electrodialysis proceeds in most cases at 15 ± 2 °C, which leads to the development of some microorganisms desalinated feedstock. These microorganisms are then propagated in the storage tank and settle as fouling on the membranes of electrodialysis, the distributor and in other parts of the device. Therefore it is very important to strictly observe technological procedures and process raw as fresh as possible and preferably after pasteurization. Cleaning of electrodialysis device also takes place at relatively low temperatures (15 - 25 °C). Therefore it is necessary to shorten the time after cleaning and before the next production to a minimum. Phase samples of whey from selected supply points were aseptically collected in sterile sample containers. By determination of the total number of microorganisms of Enterobacteriaceae, coliform microorganisms and in the case of flushing water also molds and yeasts. The number of microorganisms of the family Enterobacteriaceae and coliform microorganisms at used operating temperatures does not increases, the total number of microorganisms during the process of demineralization increases with time.
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
JP - Průmyslové procesy a zpracování
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/QJ1510341" target="_blank" >QJ1510341: Nové technologické postupy s využitím membránových procesů poskytující nové potravinářské produkty se zlepšenými nutričními a uživatelskými vlastnostmi</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2016
Kód důvěrnosti údajů
C - Předmět řešení projektu podléhá obchodnímu tajemství (§ 504 Občanského zákoníku), ale název projektu, cíle projektu a u ukončeného nebo zastaveného projektu zhodnocení výsledku řešení projektu (údaje P03, P04, P15, P19, P29, PN8) dodané do CEP, jsou upraveny tak, aby byly zveřejnitelné.
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
Sborník Celostátní přehlídky sýrů 2016 - Výsledky přehlídek a sborník konference Mléko a sýry
ISBN
978-80-7080-973-0
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
6
Strana od-do
—
Název nakladatele
Vysoká škola chemicko - technologická v Praze
Místo vydání
Praha
Místo konání akce
Praha
Datum konání akce
19. 1. 2016
Typ akce podle státní příslušnosti
CST - Celostátní akce
Kód UT WoS článku
—