Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Mikrobiologické aspekty elektromembránových procesů

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F28676092%3A_____%2F16%3AN0000018" target="_blank" >RIV/28676092:_____/16:N0000018 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Mikrobiologické aspekty elektromembránových procesů

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Syrovátka obsahuje kromě technologických mikroorganizmů pocházejících z předchozí výroby hlavních mlékárenských výrobků (tvaroh, sýry) i technologicky škodlivé nebo z hygienického hlediska nežádoucí mikroorganizmy, které se do syrovátky dostanou při následné kontaminaci během dlouhodobého skladování za nevhodných podmínek nebo při dopravě a manipulaci se surovinou. Elektrodialýza probíhá ve většině případů při 15 ± 2 °C, což může vést k rozvoji některých mikroorganizmů. Tyto mikroorganizmy se pak množí ve skladovací nádrži a usazují se jako fouling na membránách, rozdělovačích a jiných částech elektrodialyzačního zařízení. Proto je velmi důležité dodržování technologických postupů a zpracovávání čerstvé suroviny pokud možno pasterované. Čištění elektrodialyzačního zařízení také probíhá při relativně nízkých teplotách (15 - 25 °C). Z tohoto důvodu je nezbytné zkrátit dobu po čištění a před zahájením další výroby na minimum. Fázové vzorky syrovátky z vybraných míst byly asepticky odebrány do sterilních vzorkovnic. Byl stanoven celkový počet mikrorganizmů, koliformní mikroorganizmy a enterobakterie, v případě výplachových vod také plísně a kvasinky. Při použitých provozních teplotách se množství koliformních mikroorganizmů a entero bakterií nezvyšovalo, Celkový počet mikroorganizmů se zvyšoval s dobou procesu demineralizace.

  • Název v anglickém jazyce

    Microbiological aspects of electromembrane processes

  • Popis výsledku anglicky

    Whey contains both technological microorganisms from a previous production of main dairy products (cottage cheese, cheese) as well as technologically harmful or terms of hygiene undesirable microorganisms that do the raw materials come subsequent contamination or microorganisms is propagated during prolonged storage under unfavorable conditions or during transport and handling commodity. Electrodialysis proceeds in most cases at 15 ± 2 °C, which leads to the development of some microorganisms desalinated feedstock. These microorganisms are then propagated in the storage tank and settle as fouling on the membranes of electrodialysis, the distributor and in other parts of the device. Therefore it is very important to strictly observe technological procedures and process raw as fresh as possible and preferably after pasteurization. Cleaning of electrodialysis device also takes place at relatively low temperatures (15 - 25 °C). Therefore it is necessary to shorten the time after cleaning and before the next production to a minimum. Phase samples of whey from selected supply points were aseptically collected in sterile sample containers. By determination of the total number of microorganisms of Enterobacteriaceae, coliform microorganisms and in the case of flushing water also molds and yeasts. The number of microorganisms of the family Enterobacteriaceae and coliform microorganisms at used operating temperatures does not increases, the total number of microorganisms during the process of demineralization increases with time.

Klasifikace

  • Druh

    D - Stať ve sborníku

  • CEP obor

    JP - Průmyslové procesy a zpracování

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/QJ1510341" target="_blank" >QJ1510341: Nové technologické postupy s využitím membránových procesů poskytující nové potravinářské produkty se zlepšenými nutričními a uživatelskými vlastnostmi</a><br>

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2016

  • Kód důvěrnosti údajů

    C - Předmět řešení projektu podléhá obchodnímu tajemství (§ 504 Občanského zákoníku), ale název projektu, cíle projektu a u ukončeného nebo zastaveného projektu zhodnocení výsledku řešení projektu (údaje P03, P04, P15, P19, P29, PN8) dodané do CEP, jsou upraveny tak, aby byly zveřejnitelné.

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název statě ve sborníku

    Sborník Celostátní přehlídky sýrů 2016 - Výsledky přehlídek a sborník konference Mléko a sýry

  • ISBN

    978-80-7080-973-0

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Počet stran výsledku

    6

  • Strana od-do

  • Název nakladatele

    Vysoká škola chemicko - technologická v Praze

  • Místo vydání

    Praha

  • Místo konání akce

    Praha

  • Datum konání akce

    19. 1. 2016

  • Typ akce podle státní příslušnosti

    CST - Celostátní akce

  • Kód UT WoS článku