Improving electrodialysis separation efficiency of minerals from acid whey by nano-filtration pre-processing
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F46747885%3A24620%2F22%3A00010831" target="_blank" >RIV/46747885:24620/22:00010831 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
<a href="https://onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.1111/1471-0307.12893" target="_blank" >https://onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.1111/1471-0307.12893</a>
DOI - Digital Object Identifier
<a href="http://dx.doi.org/10.1111/1471-0307.12893" target="_blank" >10.1111/1471-0307.12893</a>
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
angličtina
Název v původním jazyce
Improving electrodialysis separation efficiency of minerals from acid whey by nano-filtration pre-processing
Popis výsledku v původním jazyce
Acid whey (AW) contains valuable minerals, such as calcium and magnesium. Electrodialysis (ED) is an efficient technology to recover these minerals; however, the less nutritional sodium will also be recovered during ED. AW was processed by nanofiltration prior to ED in order to change the ratio between the monovalent and divalent ions. The nano-filtration increased the efficiency of the ED process regarding recovery of Ca2 and Mg2 ions by 70% and 67%, respectively, while it did not affect the K , Na , phosphates and lactate. The spent energy was more effectively used to recover Ca2 in the nano-filtrated AW.
Název v anglickém jazyce
Improving electrodialysis separation efficiency of minerals from acid whey by nano-filtration pre-processing
Popis výsledku anglicky
Acid whey (AW) contains valuable minerals, such as calcium and magnesium. Electrodialysis (ED) is an efficient technology to recover these minerals; however, the less nutritional sodium will also be recovered during ED. AW was processed by nanofiltration prior to ED in order to change the ratio between the monovalent and divalent ions. The nano-filtration increased the efficiency of the ED process regarding recovery of Ca2 and Mg2 ions by 70% and 67%, respectively, while it did not affect the K , Na , phosphates and lactate. The spent energy was more effectively used to recover Ca2 in the nano-filtrated AW.
Klasifikace
Druh
J<sub>imp</sub> - Článek v periodiku v databázi Web of Science
CEP obor
—
OECD FORD obor
40500 - Other agricultural sciences
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Ostatní
Rok uplatnění
2022
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
International Journal of Dairy Technology
ISSN
1364-727X
e-ISSN
—
Svazek periodika
75
Číslo periodika v rámci svazku
4
Stát vydavatele periodika
US - Spojené státy americké
Počet stran výsledku
11
Strana od-do
820-830
Kód UT WoS článku
000820512200001
EID výsledku v databázi Scopus
2-s2.0-85133333350