Kuchařská kniha kněžny Eleonory Lichnovské (1795-1873), rozené hraběnky Zichy : Příspěvek ke kultuře stravování šlechty v 1. polovině 19. století
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F47813059%3A19240%2F20%3AN0000025" target="_blank" >RIV/47813059:19240/20:N0000025 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
<a href="https://www.nzm.cz/file/ff0b686110d8cad56b701035f73cd197/15957/pas_64.pdf" target="_blank" >https://www.nzm.cz/file/ff0b686110d8cad56b701035f73cd197/15957/pas_64.pdf</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Kuchařská kniha kněžny Eleonory Lichnovské (1795-1873), rozené hraběnky Zichy : Příspěvek ke kultuře stravování šlechty v 1. polovině 19. století
Popis výsledku v původním jazyce
Materiálová studie je příspěvkem k diskusi nad problematikou rukopisných kuchařských knih v rámci aristokratického prostředí první půle 19. století. Analýze byla podrobena ruko-pisná kuchařská kniha používaná dle tradice v domácnosti kněžny Eleonory Lichnovské na zámku v Hradci nad Moravicí nedaleko Opavy. V první fázi došlo k verifikaci provenienci spisu a tím i doby jeho vzniku. Následný rozbor obsahu byl doprovázen podrobným katalo-gem pokrmů zmíněných v kuchařské knize, včetně charakteristiky pracovních postupů a soupisů použitých surovin.
Název v anglickém jazyce
The cookbook of countess Eleonora Lichnowski (1795-1873), born countess Zichy : Contribution to aristocratic dining culture in the first half of the 19th century
Popis výsledku anglicky
This case study contributes to a discussion and study of hand-written cookbooks within the aristocratic environment of the first half of the nineteenth century. The subject of analysis if a hand-written cookbook that was traditionally used in the household of Countess Eleonora Lichnovská at a chateau in Hradec nad Moravicí near Opava. First of all, the manuscript was studied for authenticity of origin and thereby also dated. Subsequent analysis of its contents went hand in hand with a detailed catalogue of dishes mentioned in the cookbook, including characterisations of food preparation methods and lists of ingredients used in cooking.
Klasifikace
Druh
J<sub>ost</sub> - Ostatní články v recenzovaných periodicích
CEP obor
—
OECD FORD obor
60101 - History (history of science and technology to be 6.3, history of specific sciences to be under the respective headings)
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/DG18P02OVV067" target="_blank" >DG18P02OVV067: Kulinární dědictví českých zemí: paměť, prezentace a edukace</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2020
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Prameny a studie
ISSN
0862-8483
e-ISSN
—
Svazek periodika
64
Číslo periodika v rámci svazku
1
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
35
Strana od-do
59-94
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—