Novinky včeské gastronomické literatuře před 2. světovou válkou. O vývoji nových druhů kuchařkých knih a proměnách tohoto žánru mezi lety 1900 - 1938
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00216275%3A25210%2F22%3A39919693" target="_blank" >RIV/00216275:25210/22:39919693 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
<a href="https://www.narodopisnaspolecnost.cz/images/Narodopisny_vestnik_1.2022.pdf" target="_blank" >https://www.narodopisnaspolecnost.cz/images/Narodopisny_vestnik_1.2022.pdf</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Novinky včeské gastronomické literatuře před 2. světovou válkou. O vývoji nových druhů kuchařkých knih a proměnách tohoto žánru mezi lety 1900 - 1938
Popis výsledku v původním jazyce
Studie se snaží ukázat vývoj kuchařských knih a proměny gastronomické literatury mezi lety 1900–1938. Kuchařské knihy se začaly specializovat na zvláštní skupiny strávníků, druhy surovin a jiné způsoby stravování. Zaměřily se na nižší společenské vrstvy např. dělnictvo a venkov. Taktéž vznikly první kuchařské knihy inspirované zahraniční gastronomií nebo novým stravovacím fenoménem – vegetariánstvím. Vývoj ovlivnily i dějinné události jako první světová válka.
Název v anglickém jazyce
Novelties in Czech Gastronomic Literature before World War II. About the Development of New Types of Cookbooks and the Transformations of this Genre between 1900 and 1938
Popis výsledku anglicky
The study tries to show the development of cookbooks and the transformation of gastronomic literature between the years 1900-1938. Cookbooks began to focus on particular groups of diners, types of ingredients, and different ways of eating. They also aimed at lower social classes, such as the working class and the countryside. The first cookbooks inspired by foreign gastronomy or the new dietary phenomenon, were also produced. There were also the first cooking books inspired by foreign gastronomy or a new eating phenomenon - vegetarianism. The development was also influenced by several historical events, such as World War I.
Klasifikace
Druh
J<sub>SC</sub> - Článek v periodiku v databázi SCOPUS
CEP obor
—
OECD FORD obor
60101 - History (history of science and technology to be 6.3, history of specific sciences to be under the respective headings)
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
S - Specificky vyzkum na vysokych skolach
Ostatní
Rok uplatnění
2022
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Národopisný věstník
ISSN
1211-8117
e-ISSN
2571-0982
Svazek periodika
39
Číslo periodika v rámci svazku
81
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
25
Strana od-do
86-111
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
2-s2.0-85140585484