Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Kulinární tradice českých regionů

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F75075741%3A_____%2F22%3AN0000006" target="_blank" >RIV/75075741:_____/22:N0000006 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

    <a href="https://www.nzm.cz/veda-a-vyzkum/odborne-publikace/kulinarni-tradice-ceskych-regionu" target="_blank" >https://www.nzm.cz/veda-a-vyzkum/odborne-publikace/kulinarni-tradice-ceskych-regionu</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Kulinární tradice českých regionů

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Kritický katalog je součástí výstavy Kulinární tradice českých regionů a společně s ní tvoří vědecký výstup projektu Kulinární tradice českých zemí: paměť, prezentace a edukace (program ministerstva kultury NAKI II, číslo projektu DG18P02OVV067). Výstava a katalog zpracovávají problematiku kulinárního dědictví českých regionů. Na základě provedeného výzkumu hmotných, textových, ikonografických pramenů a literatury autoři představují stravovací zvyklosti a tradiční gastronomii Čech. Stěžejním tématem je popis hlavních trendů a fenoménů, které českou gastronomii ovlivnily. Na příkladu městského prostředí autoři představují jevy, které na gastronomii a stravování působily (např. průmysl, obchod) a které ji inspirovaly (kuchařské knihy, gastronomické vzdělávání). Výstup byl připraven v souladu s Koncepcí vědy a výzkumu NZM, konkrétně Výzkumný záměr III., aktivita č. 2 – název: Výzkum kulinárního dědictví v českých zemích.

  • Název v anglickém jazyce

    Culinary Tradition of the Czech Regions

  • Popis výsledku anglicky

    The critical catalog is part of the exhibition Culinary Tradition of the Czech Regions and together with it forms the scientific output of the project Culinary Traditions of the Czech Lands: Memory, Presentation and Education (program of the Ministry of Culture NAKI II, project number DG18P02OVV067). The exhibition and catalog deal with the issue of the culinary heritage of the Czech regions. Based on the research of material, textual, iconographic sources and literature, the authors present the eating habits and traditional gastronomy of Bohemia. The main topic is the description of the main trends and phenomena that have influenced Czech gastronomy. Using the example of the urban environment, the authors present the phenomena that influenced gastronomy and catering (e.g. industry, trade) and that inspired it (cookbooks, gastronomic education). The resulting project is in accordance with the Science and Research Concept of the National Museum of Agriculture, and more specifically, Research Intent III., activity no. 2 – title: Culinary Heritage Research in the Czech Lands.

Klasifikace

  • Druh

    B - Odborná kniha

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    50404 - Anthropology, ethnology

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/DG18P02OVV067" target="_blank" >DG18P02OVV067: Kulinární dědictví českých zemí: paměť, prezentace a edukace</a><br>

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2022

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • ISBN

    978-80-88270-31-7

  • Počet stran knihy

    183

  • Název nakladatele

    Národní zemědělské muzeum, s. p. o.

  • Místo vydání

    Praha

  • Kód UT WoS knihy