Kulinární tradice českých regionů
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F75075741%3A_____%2F22%3AN0000006" target="_blank" >RIV/75075741:_____/22:N0000006 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
<a href="https://www.nzm.cz/veda-a-vyzkum/odborne-publikace/kulinarni-tradice-ceskych-regionu" target="_blank" >https://www.nzm.cz/veda-a-vyzkum/odborne-publikace/kulinarni-tradice-ceskych-regionu</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Kulinární tradice českých regionů
Popis výsledku v původním jazyce
Kritický katalog je součástí výstavy Kulinární tradice českých regionů a společně s ní tvoří vědecký výstup projektu Kulinární tradice českých zemí: paměť, prezentace a edukace (program ministerstva kultury NAKI II, číslo projektu DG18P02OVV067). Výstava a katalog zpracovávají problematiku kulinárního dědictví českých regionů. Na základě provedeného výzkumu hmotných, textových, ikonografických pramenů a literatury autoři představují stravovací zvyklosti a tradiční gastronomii Čech. Stěžejním tématem je popis hlavních trendů a fenoménů, které českou gastronomii ovlivnily. Na příkladu městského prostředí autoři představují jevy, které na gastronomii a stravování působily (např. průmysl, obchod) a které ji inspirovaly (kuchařské knihy, gastronomické vzdělávání). Výstup byl připraven v souladu s Koncepcí vědy a výzkumu NZM, konkrétně Výzkumný záměr III., aktivita č. 2 – název: Výzkum kulinárního dědictví v českých zemích.
Název v anglickém jazyce
Culinary Tradition of the Czech Regions
Popis výsledku anglicky
The critical catalog is part of the exhibition Culinary Tradition of the Czech Regions and together with it forms the scientific output of the project Culinary Traditions of the Czech Lands: Memory, Presentation and Education (program of the Ministry of Culture NAKI II, project number DG18P02OVV067). The exhibition and catalog deal with the issue of the culinary heritage of the Czech regions. Based on the research of material, textual, iconographic sources and literature, the authors present the eating habits and traditional gastronomy of Bohemia. The main topic is the description of the main trends and phenomena that have influenced Czech gastronomy. Using the example of the urban environment, the authors present the phenomena that influenced gastronomy and catering (e.g. industry, trade) and that inspired it (cookbooks, gastronomic education). The resulting project is in accordance with the Science and Research Concept of the National Museum of Agriculture, and more specifically, Research Intent III., activity no. 2 – title: Culinary Heritage Research in the Czech Lands.
Klasifikace
Druh
B - Odborná kniha
CEP obor
—
OECD FORD obor
50404 - Anthropology, ethnology
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/DG18P02OVV067" target="_blank" >DG18P02OVV067: Kulinární dědictví českých zemí: paměť, prezentace a edukace</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2022
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
ISBN
978-80-88270-31-7
Počet stran knihy
183
Název nakladatele
Národní zemědělské muzeum, s. p. o.
Místo vydání
Praha
Kód UT WoS knihy
—