Kulinární tradice českých regionů
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F75075741%3A_____%2F22%3AN0000005" target="_blank" >RIV/75075741:_____/22:N0000005 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
<a href="https://www.nzm.cz/pribeh-zemedelstvi-praha/expozice-a-vystavy/vystava-kulinarni-tradice-ceskych-regionu" target="_blank" >https://www.nzm.cz/pribeh-zemedelstvi-praha/expozice-a-vystavy/vystava-kulinarni-tradice-ceskych-regionu</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Kulinární tradice českých regionů
Popis výsledku v původním jazyce
Výstava Kulinární tradice českých regionů navázala na výstavu Kulinární tradice moravských a slezských regionů, která nastínila rozmanitost a šíři tradiční gastronomie v souvislosti s pěstováním a zpracováním zemědělských produktů. Teprve s postupnou industrializací od druhé poloviny 19. století, se změnou životního stylu a socioekonomického postavení obyvatel, nastává odklon od generacemi prověřených postupů, a nejen strava, ale celkově její vnímání, se začíná proměňovat. Právě tyto nové aspekty byly podchyceny na výstavě, která se věnovala zejména vlivům, jež formovaly a měnily původní, tradiční lidovou kuchyni. Výstava je vědeckým výstupem projektu NAKI II – Kulinární dědictví českých zemí: paměť, prezentace a edukace (DG18P02OVV067). Výstup byl připraven v souladu s Koncepcí vědy a výzkumu NZM, konkrétně Výzkumný záměr III., aktivita č. 12 – název: Příprava výstav s předmětnou problematikou VZ III.
Název v anglickém jazyce
Culinary Traditions of Czech Regions
Popis výsledku anglicky
The exhibition Culinary Tradition of the Czech Regions follows the exhibition Culinary Traditions of the Moravian and Silesian Regions, which outlined the diversity and scope of traditional gastronomy in relation to the cultivation and processing of agricultural products. Since the second half of the 19th century, with the advance of industrialisation and the change in lifestyle and socio-economic status of the population, moving away from the time-honoured practices of previous generations, the diet and its overall perception started to transform. These new aspects were highlighted in the exhibition, which focused on the influences that have shaped and changed the original, traditional folk cuisine. The exhibition is a scientific outcome of the NAKI II programme of the Ministry of Culture – Culinary Heritage of Czech Lands: Memory, Presentation and Education (DG18P02OVV067). The resulting project is in accordance with the Science and Research Concept of the National Museum of Agriculture, and more specifically, Research Intent III., activity no. 12 – title: Organising exhibitions on the subject VZ III.
Klasifikace
Druh
E<sub>krit</sub> - Výstava s kritickým katalogem
CEP obor
—
OECD FORD obor
50404 - Anthropology, ethnology
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/DG18P02OVV067" target="_blank" >DG18P02OVV067: Kulinární dědictví českých zemí: paměť, prezentace a edukace</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2022
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Místo konání akce
NZM Praha
Stát konání akce
CZ - Česká republika
Datum zahájení akce
—
Datum ukončení akce
—
Celkový počet účastníků
1
Počet zahraničních účastníků
—
Typ akce podle státní přísl. účastníků
CST - Celostátní akce