Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Kulinární tradice moravských a slezských regionů

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F75075741%3A_____%2F21%3AN0000005" target="_blank" >RIV/75075741:_____/21:N0000005 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

    <a href="https://www.nzm.cz/pribeh-zemedelstvi-praha/expozice-a-vystavy/vystava-kulinarni-tradice-moravskych-a-slezskych-regionu" target="_blank" >https://www.nzm.cz/pribeh-zemedelstvi-praha/expozice-a-vystavy/vystava-kulinarni-tradice-moravskych-a-slezskych-regionu</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Kulinární tradice moravských a slezských regionů

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Výstava s kritickým katalogem je vědeckým výstupem projektu NAKI II – Kulinární dědictví českých zemí: paměť, prezentace a edukace (DG18P02OVV067). Výstava názorně prezentuje na vybraných sbírkových předmětech a v souvislosti se zpracováním zemědělských produktů šíři a rozmanitost tradiční gastronomie Moravy a Slezska. Zemědělství, hospodářský rok, svátky a obyčeje, sociální postavení v rámci společnosti, to vše hrálo nezanedbatelnou roli při vývoji skladby lidové kuchyně a společně ji determinovalo. Dostupné produkty z vlastního hospodářství v součinnosti s výrobní oblastí daného regionu vytvářely jídelníček, který se vyznačoval spíše rychlejšími, jednoduššími, bezmasými jídly ve všední den a snahou po větší rozmanitosti a bohatosti chodů během svátků, rodinných oslav, hodů apod. V první řadě bylo snahou především zasytit, zpracovat sezonní suroviny a neplýtvat jídlem. Teprve s postupnou industrializací ve 20. století spojenou s pronikáním městské stravy, rozšířením tištěných kuchařek a se změnou životního stylu obyvatel, pro které již zemědělství nebylo primárním zdrojem obživy, se regionální strava začala měnit a vytrácet. Výstava dále dokládá, že pokrm připravený ze stejných surovin se v různých oblastech v postupech přípravy obvykle lišil minimálně, ale odlišovalo jej názvosloví. Cílem výstavy není podat encyklopedický výčet všech pokrmů a jejich názvů, ale propojit zpracování zemědělských produktů jako výchozí suroviny s přípravou konkrétních pokrmů a názorně ukázat kulinární dědictví z jiného úhlu pohledu. V neposlední řadě by měla výstava širokou veřejnost nejen seznámit s kulinární tradicí našich předků, ale měla by i pozitivně formovat, inspirovat v oblasti gastronomie a identifikovat se s národní kulturou.

  • Název v anglickém jazyce

    Culinary Tradition of the Moravia and Silesia Regions

  • Popis výsledku anglicky

    The exhibition and catalogue are the outcomes of a research project NAKI II – Culinary Heritage of the Czech Lands: Memory, Presentation and Education (DG18P02OVV067). With the use of selected collection items and in relation to the processing of agricultural products, the exhibition illustrates the scope and variety of traditional gastronomy of the Moravia and Silesia regions. Agriculture, agricultural year, local festivals, traditions and social position were crucial determinants in the evolution of the local folk cuisine and its structure. Available produce derived from local farming, together with the production areas of individual regions, influenced the structure of the local diet, the characteristic features of which were more simple, easier and meatless dishes made during the weekdays, while greater variety and richness were typical of courses served during festivals, family celebrations, feasts and the like. The main aim was to satiate hunger, process seasonal produce and avoid wasting food. Only later, alongside the gradual process of industrialization taking place in the twentieth century, regional culinary traditions started to change in consequence of the proliferation of urban cuisine through the country, availability of printed cookery books and novel lifestyle for which farming ceased to be the prime means of livelihood. Moreover, the exhibition shows that while locally specific terminology was used for the same dishes, the ingredients and methods of their preparation differed negligibly. The aim of the exhibition is not to compile an exhaustive list of dishes and their names. It is to establish a relation between the processing of agricultural produce and techniques of food preparation while simultaneously illustrating the culinary heritage from a novel perspective. The exhibition should also acquaint the public with the culinary tradition of our ancestors, cultivate awareness, provide inspiration in the field of gastronomy and encourage identification with national culture.

Klasifikace

  • Druh

    E<sub>krit</sub> - Výstava s kritickým katalogem

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    60404 - Folklore studies

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/DG18P02OVV067" target="_blank" >DG18P02OVV067: Kulinární dědictví českých zemí: paměť, prezentace a edukace</a><br>

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2021

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Místo konání akce

    NZM Praha

  • Stát konání akce

    CZ - Česká republika

  • Datum zahájení akce

  • Datum ukončení akce

  • Celkový počet účastníků

    1

  • Počet zahraničních účastníků

  • Typ akce podle státní přísl. účastníků

    CST - Celostátní akce