Kulinární tradice moravských a slezských regionů
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F75075741%3A_____%2F21%3AN0000005" target="_blank" >RIV/75075741:_____/21:N0000005 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
<a href="https://www.nzm.cz/pribeh-zemedelstvi-praha/expozice-a-vystavy/vystava-kulinarni-tradice-moravskych-a-slezskych-regionu" target="_blank" >https://www.nzm.cz/pribeh-zemedelstvi-praha/expozice-a-vystavy/vystava-kulinarni-tradice-moravskych-a-slezskych-regionu</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Kulinární tradice moravských a slezských regionů
Popis výsledku v původním jazyce
Výstava s kritickým katalogem je vědeckým výstupem projektu NAKI II – Kulinární dědictví českých zemí: paměť, prezentace a edukace (DG18P02OVV067). Výstava názorně prezentuje na vybraných sbírkových předmětech a v souvislosti se zpracováním zemědělských produktů šíři a rozmanitost tradiční gastronomie Moravy a Slezska. Zemědělství, hospodářský rok, svátky a obyčeje, sociální postavení v rámci společnosti, to vše hrálo nezanedbatelnou roli při vývoji skladby lidové kuchyně a společně ji determinovalo. Dostupné produkty z vlastního hospodářství v součinnosti s výrobní oblastí daného regionu vytvářely jídelníček, který se vyznačoval spíše rychlejšími, jednoduššími, bezmasými jídly ve všední den a snahou po větší rozmanitosti a bohatosti chodů během svátků, rodinných oslav, hodů apod. V první řadě bylo snahou především zasytit, zpracovat sezonní suroviny a neplýtvat jídlem. Teprve s postupnou industrializací ve 20. století spojenou s pronikáním městské stravy, rozšířením tištěných kuchařek a se změnou životního stylu obyvatel, pro které již zemědělství nebylo primárním zdrojem obživy, se regionální strava začala měnit a vytrácet. Výstava dále dokládá, že pokrm připravený ze stejných surovin se v různých oblastech v postupech přípravy obvykle lišil minimálně, ale odlišovalo jej názvosloví. Cílem výstavy není podat encyklopedický výčet všech pokrmů a jejich názvů, ale propojit zpracování zemědělských produktů jako výchozí suroviny s přípravou konkrétních pokrmů a názorně ukázat kulinární dědictví z jiného úhlu pohledu. V neposlední řadě by měla výstava širokou veřejnost nejen seznámit s kulinární tradicí našich předků, ale měla by i pozitivně formovat, inspirovat v oblasti gastronomie a identifikovat se s národní kulturou.
Název v anglickém jazyce
Culinary Tradition of the Moravia and Silesia Regions
Popis výsledku anglicky
The exhibition and catalogue are the outcomes of a research project NAKI II – Culinary Heritage of the Czech Lands: Memory, Presentation and Education (DG18P02OVV067). With the use of selected collection items and in relation to the processing of agricultural products, the exhibition illustrates the scope and variety of traditional gastronomy of the Moravia and Silesia regions. Agriculture, agricultural year, local festivals, traditions and social position were crucial determinants in the evolution of the local folk cuisine and its structure. Available produce derived from local farming, together with the production areas of individual regions, influenced the structure of the local diet, the characteristic features of which were more simple, easier and meatless dishes made during the weekdays, while greater variety and richness were typical of courses served during festivals, family celebrations, feasts and the like. The main aim was to satiate hunger, process seasonal produce and avoid wasting food. Only later, alongside the gradual process of industrialization taking place in the twentieth century, regional culinary traditions started to change in consequence of the proliferation of urban cuisine through the country, availability of printed cookery books and novel lifestyle for which farming ceased to be the prime means of livelihood. Moreover, the exhibition shows that while locally specific terminology was used for the same dishes, the ingredients and methods of their preparation differed negligibly. The aim of the exhibition is not to compile an exhaustive list of dishes and their names. It is to establish a relation between the processing of agricultural produce and techniques of food preparation while simultaneously illustrating the culinary heritage from a novel perspective. The exhibition should also acquaint the public with the culinary tradition of our ancestors, cultivate awareness, provide inspiration in the field of gastronomy and encourage identification with national culture.
Klasifikace
Druh
E<sub>krit</sub> - Výstava s kritickým katalogem
CEP obor
—
OECD FORD obor
60404 - Folklore studies
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/DG18P02OVV067" target="_blank" >DG18P02OVV067: Kulinární dědictví českých zemí: paměť, prezentace a edukace</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2021
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Místo konání akce
NZM Praha
Stát konání akce
CZ - Česká republika
Datum zahájení akce
—
Datum ukončení akce
—
Celkový počet účastníků
1
Počet zahraničních účastníků
—
Typ akce podle státní přísl. účastníků
CST - Celostátní akce