Kulinární tradice moravských a slezských regionů
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F75075741%3A_____%2F21%3AN0000004" target="_blank" >RIV/75075741:_____/21:N0000004 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Kulinární tradice moravských a slezských regionů
Popis výsledku v původním jazyce
Kritický katalog ke stejnojmenné výstavě je vědeckým výstupem projektu NAKI II – Kulinární dědictví českých zemí: paměť, prezentace a edukace (DG18P02OVV067). Katalog názorně prezentuje na vybraných sbírkových předmětech a v souvislosti se zpracováním zemědělských produktů šíři a rozmanitost tradiční gastronomie Moravy a Slezska. Potvrdila se výchozí premisa, že zemědělství, hospodářský rok, svátky a obyčeje či sociální postavení hrály nezanedbatelnou roli při vývoji skladby tradiční lidové kuchyně a společně ji determinovaly. Dostupné produkty z vlastního hospodářství v součinnosti s výrobní oblastí daného regionu vytvářely jídelníček, který se vyznačoval spíše rychlejšími, jednoduššími, bezmasými jídly ve všední den a snahou po větší rozmanitosti a bohatosti chodů během svátků, rodinných oslav, posvícení, hodů apod. V první řadě bylo snahou především zasytit, zpracovat sezonní suroviny a neplýtvat jídlem. Teprve s postupnou industrializací ve 20. století, spojenou s pronikáním městské stravy, rozšířením tištěných kuchařek a se změnou životního stylu obyvatel, pro které již zemědělství nebylo primárním zdrojem obživy, se regionální strava začala měnit a vytrácet. Rovněž se potvrdil předpoklad, že pokrm připravený ze stejných surovin se v různých oblastech mezi sebou v postupech přípravy lišil jen minimálně, ale odlišovalo jej názvosloví. Nebylo však cílem podat encyklopedický výčet všech pokrmů a jejich názvů, ale propojit zpracování zemědělských produktů jako výchozí suroviny s přípravou konkrétních jídel a názorně ukázat kulinární dědictví z jiného úhlu pohledu. Došlo k symbióze mezi výzkumem sbírkového fondu Národního zemědělského muzea s pracemi a závěry řady významných osobností věnujících se etnografickému bádání v oblasti tradičního stravování. V neposlední řadě katalog i výstava seznamují širokou veřejnost nejen s kulinárními tradicemi našich předků, ale přispívají také k pozitivnímu formování a inspiraci v oblasti gastronomie.
Název v anglickém jazyce
Culinary Tradition of the Moravia and Silesia Regions
Popis výsledku anglicky
A critical catalogue accompanying an exhibition of the same name is the outcome of a research project NAKI II – Culinary Heritage of the Czech Lands: Memory, Presentation and Education (DG18P02OVV067). Using selected collection items and in relation to the processing of agricultural produce, the catalogue illustrates the scope and variety of traditional gastronomy of the Moravia and Silesia regions. The research confirms the initial hypothesis that agriculture, agricultural year, local festivals, traditions and social position are significant influences in the evolution of the local folk cuisine and its structure. Available products derived from local farming, together with the production areas of individual regions, determined the local diet, the characteristic features of which were more simple, easier and meatless dishes prepared during the workdays while greater variety and richness were typical of festivals, family celebrations, holy and church dedication feasts and the like. The main goal was to satiate hunger, process seasonal produce and avoid wasting it. Only later, alongside the process of gradual industrialization taking place in the twentieth century, regional cooking started to change and disappear in consequence of the spread of urban cuisine, proliferation of printed cookery books and transformation of lifestyle as farming ceased to be the prime means of livelihood. The research also shows that, unlike locally specific terminology, dishes prepared using the same ingredients in individual regions differed little in terms of cooking procedures. Our goal was not to compile an exhaustive list of dishes and their names. It was to establish a relation between the processing of agricultural produce and techniques of food preparation while also illustrating the culinary heritage from a novel perspective. In the process, a symbiosis took place between the collection assets of the National Museum of Agriculture and the work and conclusions of several renown scholars in the field of ethnography who study traditional food culture. The catalogue and exhibition also acquaint the public with the culinary tradition of our ancestors, cultivate awareness and provide inspiration in the field of gastronomy.
Klasifikace
Druh
B - Odborná kniha
CEP obor
—
OECD FORD obor
60404 - Folklore studies
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/DG18P02OVV067" target="_blank" >DG18P02OVV067: Kulinární dědictví českých zemí: paměť, prezentace a edukace</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2021
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
ISBN
978-80-88270-25-6
Počet stran knihy
188
Název nakladatele
Národní zemědělské muzeum, s. p. o.
Místo vydání
Praha
Kód UT WoS knihy
—