W kotle historii. Magazyn kulinarny
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F47813059%3A19240%2F24%3AA0001485" target="_blank" >RIV/47813059:19240/24:A0001485 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
<a href="https://uhv.fpf.slu.cz/archiv-acta-historica/" target="_blank" >https://uhv.fpf.slu.cz/archiv-acta-historica/</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
W kotle historii. Magazyn kulinarny
Popis výsledku v původním jazyce
Článek se zaměřuje na roli stravování a kulinářské kultury v dějinách, především prostřednictvím jejich prezentace v médiích. V českém prostředí jsou tyto aspekty stále nedostatečně zpracovány, zatímco v Polsku se objevují veřejnoprávní pořady, jako je „W kotle historii“, které populárně-naučnou formou propojují gastronomii s historickými událostmi. Tento seriál zaujme diváky rekonstrukcí dobových pokrmů a jejich historickým kontextem. Zvláštní důraz je kladen na vědeckou přesnost a mezioborový přístup, což přispívá k popularizaci historie i stravovacích zvyků. Pořad oslovuje široké publikum, včetně mládeže, a ukazuje inspirativní model pro podobnou tvorbu v jiných zemích.
Název v anglickém jazyce
In the Cauldron of history.
Popis výsledku anglicky
The article focuses on the role of dining and culinary culture in history, primarily through their representation in media. While these aspects remain underrepresented in the Czech context, Polish public television broadcasts shows such as "W kotle historii," which combine gastronomy and historical events in an educational and entertaining format. This series captivates viewers by reconstructing period dishes and contextualizing them within historical events. Special emphasis is placed on scientific accuracy and interdisciplinary approaches, contributing to the popularization of history and culinary traditions. The program appeals to a broad audience, including younger generations, and serves as an inspiring model for similar productions in other countries.
Klasifikace
Druh
J<sub>ost</sub> - Ostatní články v recenzovaných periodicích
CEP obor
—
OECD FORD obor
60100 - History and Archaeology
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Ostatní
Rok uplatnění
2024
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Acta Historica Universitatis Silesianae Opaviensis
ISSN
1803-411X
e-ISSN
—
Svazek periodika
2024
Číslo periodika v rámci svazku
17
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
4
Strana od-do
131-134
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—