Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

W kotle historii. Magazyn kulinarny

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F47813059%3A19240%2F24%3AA0001485" target="_blank" >RIV/47813059:19240/24:A0001485 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

    <a href="https://uhv.fpf.slu.cz/archiv-acta-historica/" target="_blank" >https://uhv.fpf.slu.cz/archiv-acta-historica/</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    W kotle historii. Magazyn kulinarny

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Článek se zaměřuje na roli stravování a kulinářské kultury v dějinách, především prostřednictvím jejich prezentace v médiích. V českém prostředí jsou tyto aspekty stále nedostatečně zpracovány, zatímco v Polsku se objevují veřejnoprávní pořady, jako je „W kotle historii“, které populárně-naučnou formou propojují gastronomii s historickými událostmi. Tento seriál zaujme diváky rekonstrukcí dobových pokrmů a jejich historickým kontextem. Zvláštní důraz je kladen na vědeckou přesnost a mezioborový přístup, což přispívá k popularizaci historie i stravovacích zvyků. Pořad oslovuje široké publikum, včetně mládeže, a ukazuje inspirativní model pro podobnou tvorbu v jiných zemích.

  • Název v anglickém jazyce

    In the Cauldron of history.

  • Popis výsledku anglicky

    The article focuses on the role of dining and culinary culture in history, primarily through their representation in media. While these aspects remain underrepresented in the Czech context, Polish public television broadcasts shows such as "W kotle historii," which combine gastronomy and historical events in an educational and entertaining format. This series captivates viewers by reconstructing period dishes and contextualizing them within historical events. Special emphasis is placed on scientific accuracy and interdisciplinary approaches, contributing to the popularization of history and culinary traditions. The program appeals to a broad audience, including younger generations, and serves as an inspiring model for similar productions in other countries.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>ost</sub> - Ostatní články v recenzovaných periodicích

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    60100 - History and Archaeology

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2024

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Acta Historica Universitatis Silesianae Opaviensis

  • ISSN

    1803-411X

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    2024

  • Číslo periodika v rámci svazku

    17

  • Stát vydavatele periodika

    CZ - Česká republika

  • Počet stran výsledku

    4

  • Strana od-do

    131-134

  • Kód UT WoS článku

  • EID výsledku v databázi Scopus