Potraviny od pravěku po součastnost - a chutnalo by nám?
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F67985858%3A_____%2F23%3A00572751" target="_blank" >RIV/67985858:_____/23:00572751 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
<a href="https://hdl.handle.net/11104/0343329" target="_blank" >https://hdl.handle.net/11104/0343329</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Potraviny od pravěku po součastnost - a chutnalo by nám?
Popis výsledku v původním jazyce
Tato publikace se snaží nastínit vývoj potravin od pravěku až po současnost, přičemž nabízí zamyšlení, jakým způsobem se budou potraviny vyvíjet v následujících dekádách. Historie potravin je interdisciplinární obor zkoumající historické a kulturní, ekonomické, sociální ni environmentální dopady potravin a lidské výživy. Je to jiný obor než tradičnější kulinářská historie, která se zaměřuje na vznik a úpravu konkrétních receptů. Ovšem nejrůznější kulinářské návyky, jež se v průběhu věků vyvinuly v různých částech světa, jsou nepochybně spjaty s potravinami, které byly v dané době dostupné a zpracované tak, jak bylo běžné.
Název v anglickém jazyce
Food from prehistoric times to the present - and would we like it?
Popis výsledku anglicky
This book seeks to outline the evolution of food from prehistoric times to the present day, offering a reflection on how food will evolve in the coming decades. Food history is an interdisciplinary field that explores the historical and cultural, economic, social and environmental impacts of food and human nutrition. It is a different discipline from more traditional culinary history, which focuses on the creation and adaptation of specific recipes. However, the various culinary habits that have developed over the ages in different parts of the world are undoubtedly linked to the foods that were available and processed in the way that was common at the time.
Klasifikace
Druh
O - Ostatní výsledky
CEP obor
—
OECD FORD obor
40401 - Agricultural biotechnology and food biotechnology
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Ostatní
Rok uplatnění
2023
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů