Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Potraviny od pravěku po součastnost - a chutnalo by nám?

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F67985858%3A_____%2F23%3A00572751" target="_blank" >RIV/67985858:_____/23:00572751 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

    <a href="https://hdl.handle.net/11104/0343329" target="_blank" >https://hdl.handle.net/11104/0343329</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Potraviny od pravěku po součastnost - a chutnalo by nám?

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Tato publikace se snaží nastínit vývoj potravin od pravěku až po současnost, přičemž nabízí zamyšlení, jakým způsobem se budou potraviny vyvíjet v následujících dekádách. Historie potravin je interdisciplinární obor zkoumající historické a kulturní, ekonomické, sociální ni environmentální dopady potravin a lidské výživy. Je to jiný obor než tradičnější kulinářská historie, která se zaměřuje na vznik a úpravu konkrétních receptů. Ovšem nejrůznější kulinářské návyky, jež se v průběhu věků vyvinuly v různých částech světa, jsou nepochybně spjaty s potravinami, které byly v dané době dostupné a zpracované tak, jak bylo běžné.

  • Název v anglickém jazyce

    Food from prehistoric times to the present - and would we like it?

  • Popis výsledku anglicky

    This book seeks to outline the evolution of food from prehistoric times to the present day, offering a reflection on how food will evolve in the coming decades. Food history is an interdisciplinary field that explores the historical and cultural, economic, social and environmental impacts of food and human nutrition. It is a different discipline from more traditional culinary history, which focuses on the creation and adaptation of specific recipes. However, the various culinary habits that have developed over the ages in different parts of the world are undoubtedly linked to the foods that were available and processed in the way that was common at the time.

Klasifikace

  • Druh

    O - Ostatní výsledky

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    40401 - Agricultural biotechnology and food biotechnology

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2023

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů