Vlivy různé mléčné užitkovosti krav na kvalitu mléka u Českého strakatého skotu.
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F49608851%3A_____%2F07%3A%230000092" target="_blank" >RIV/49608851:_____/07:#0000092 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Vlivy různé mléčné užitkovosti krav na kvalitu mléka u Českého strakatého skotu.
Popis výsledku v původním jazyce
Mléčná užitkovost (M) je důležitým ekonomickým a zdravotním faktorem. Byly testovány rozdíly uvnitř mléčných ukazatelů (MU) mezi 2 stády českých strakatých dojnic (C) s vyšší (1; 8 348 kg za laktaci; 240 individuálních vzorků mléka) a 2 s nižší (2; 7 344; 239) M. Laktační a sezónní faktory byly dobře vyváženy. Skupina 1 byla geneticky lepší, měla lepší výživu a vyšší M o 13,7% (P < 0,001). Bylo vyšetřováno 23 MU a 39,1% (9 z 23; 30,4% to bylo dříve u Holštýna (H) při vyšší M o 30%) bylo ovlivněno (P < 0,05) relativně nižším rozdílem v M: tuk; log počtu somatických buněk; močovina (MO); aceton (AC); alkoholová stabilita; čas koagulace sýřeniny; objem syrovátky; poměr dusíku močoviny v nebílkovinném dusíku (MN); poměr obsahů tuk/bílkoviny. Neovlivněno bylo celé bílkovinné spektrum (P > 0,05). MO byla vyšší (5,707 mmol.l-1 > 4,365 mmol.l-1) ve skupině 1, AC a MN také (0,0362 > 0,0238 mmol.l-1 and 51,94 > 41,97%).
Název v anglickém jazyce
Impact of different milk yields of cows on milk quality in Bohemian spotted cattle.
Popis výsledku anglicky
The milk yield (MY) is a significant economical and health factor. Differences within milk indicators (MIs) between 2 higher (1; 8 348 kg per lactation; 240 individual milk samples) and 2 lower yielding herds (2; 7 344; 239) of Bohemian Spotted dairy cows (B) were tested. Lactation and seasonal factors were well balanced. Group 1 was genetically better, had better nutrition and higher MY by 13.7% (P < 0.001). 23 MIs were examined and 39.1% (9 of 23; 30.4% it was formerly in Holstein (H) with higher MY by 30%) were influenced (P < 0.05) by relatively smaller difference in MY: fat; log somatic cell count; urea (U); acetone (AC); alcohol stability; time for enzymatic coagulation; whey volume; ratio of urea nitrogen in non-protein nitrogen (URN); fat/protein content ratio. The whole milk protein spectrum was not influenced (P > 0.05). The U was higher (5.707 > 4.365 mmol.l-1) in group 1, AC and URN as well (0.0362 > 0.0238 mmol.l-1 and 51.94 > 41.97%).
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
GG - Chov hospodářských zvířat
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/1G46086" target="_blank" >1G46086: STRATEGIE CHOVU DOJNIC V KONKURENČNÍCH PODMÍKÁCH</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2007
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Acta Vet. Brno
ISSN
0001-7213
e-ISSN
—
Svazek periodika
76
Číslo periodika v rámci svazku
4
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
9
Strana od-do
563-571
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—