Effect of organic farming on selected raw cow milk components and properties
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F26788462%3A_____%2F11%3A%230000515" target="_blank" >RIV/26788462:_____/11:#0000515 - isvavai.cz</a>
Nalezeny alternativní kódy
RIV/26722861:_____/11:JROECO11 RIV/49608851:_____/11:#0000467
Výsledek na webu
<a href="http://www.mendelu.cz/dok_server/slozka.pl?id=51329;download=85813" target="_blank" >http://www.mendelu.cz/dok_server/slozka.pl?id=51329;download=85813</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
angličtina
Název v původním jazyce
Effect of organic farming on selected raw cow milk components and properties
Popis výsledku v původním jazyce
Organic dairying is an alternative for friendly exploitation of environment. This paper was focused on impacts of organic dairying on milk composition and properties. The conventional (C) cow milk was compared to organic (O) milk. Holstein bulk milk samples (BMSs) from winter and summer season in 4 C and 4 O (n = 32 and 32 BMSs; 2 years) herds were investigated. 6 herds were grazed and 2 C herds were not grazed. Mean O cow milk yield (MY, 305 lactation days) was 7037.3 +- 421.5 and C MY 7015.8 +- 1068.1?kg. Higher values (P < 0.05) in O milk had: log acetone (0.7321 > 0.6048); titration acidity (8.34 > 7.82?ml 0.25 mol.l-1 NaOH); alcohol stability (0.6 > 0.44 ml); time for enzymatic coagulation (150.75 > 115.03 second); whey protein (0.54 > 0.49%); fat/crude protein (1.2 > 1.15); milk fermentation ability (FAM) by titration (31.45 > 22.18?ml 0.25 mol.l-1 NaOH). Lower values (P < 0.05) in O milk had: solids--not--fat (8.64 < 8.73%); urea content (19.91 < 29.03 mg.100ml-1); electrical co
Název v anglickém jazyce
Effect of organic farming on selected raw cow milk components and properties
Popis výsledku anglicky
Organic dairying is an alternative for friendly exploitation of environment. This paper was focused on impacts of organic dairying on milk composition and properties. The conventional (C) cow milk was compared to organic (O) milk. Holstein bulk milk samples (BMSs) from winter and summer season in 4 C and 4 O (n = 32 and 32 BMSs; 2 years) herds were investigated. 6 herds were grazed and 2 C herds were not grazed. Mean O cow milk yield (MY, 305 lactation days) was 7037.3 +- 421.5 and C MY 7015.8 +- 1068.1?kg. Higher values (P < 0.05) in O milk had: log acetone (0.7321 > 0.6048); titration acidity (8.34 > 7.82?ml 0.25 mol.l-1 NaOH); alcohol stability (0.6 > 0.44 ml); time for enzymatic coagulation (150.75 > 115.03 second); whey protein (0.54 > 0.49%); fat/crude protein (1.2 > 1.15); milk fermentation ability (FAM) by titration (31.45 > 22.18?ml 0.25 mol.l-1 NaOH). Lower values (P < 0.05) in O milk had: solids--not--fat (8.64 < 8.73%); urea content (19.91 < 29.03 mg.100ml-1); electrical co
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
GG - Chov hospodářských zvířat
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/1G58063" target="_blank" >1G58063: Zvýšení kvality a efektivnosti systémů produkce mléka a mléčných výrobků v podmínkách ekologického zemědělství od zajištění výživy přes technologii mléčné produkce až po její zpracování jako konkurenceschopné alternativy konvenčním systémům.</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)<br>Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Ostatní
Rok uplatnění
2011
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Acta Universitatis Agriculturae et Silviculturae Mendeleianae Brunensis
ISSN
1211-8516
e-ISSN
—
Svazek periodika
LIX
Číslo periodika v rámci svazku
6
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
12
Strana od-do
81-92
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—