Effect of conversion from conventional to organic dairy farm on mik quality and health of dairy cows
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F26788462%3A_____%2F08%3A%230000287" target="_blank" >RIV/26788462:_____/08:#0000287 - isvavai.cz</a>
Nalezeny alternativní kódy
RIV/49608851:_____/08:#0000347
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
angličtina
Název v původním jazyce
Effect of conversion from conventional to organic dairy farm on mik quality and health of dairy cows
Popis výsledku v původním jazyce
The conventional (C) milk was as reference to organic (O). Bulk milk samples (BMSs) were from C and O period of 1 Holstein (H) herd. Milk yield (MY) was reduced by 14.6 and 28.5 %. Crude protein (CP) was reduced (3.17 < 3.25 %). Lower milk urea in O (22.02 < 28.56 mg.100ml-1; by 22.9 %) is a regular event. H BMSs from winter and summer were investigated in 4 O herds (16) and in 1 C herd (36). Fat (3.79 < 4.06 %), CP and true protein (3.09 < 3.17 %) and casein (2.54 < 2.66 %) were lower in O (P < 0.05).Lactose (4.92 > 4.82 %) and whey protein were higher (P < 0.05). It and lower urea 19.53 < 40.39 mg.100ml-1 and higher acetone (6.8 > 1.6 mg.l-1) showed on permanent energy and protein deficiency in O nutrition. Citric acid in O was (P > 0.05) lower (8.45 < 8.76 mmol.l-1). Somatic cell count (SCC) was lower (P < 0.05) in C in this case, both (C and O) had SCC on level extra milk quality (< 300 ths.ml-1). Higher Ca and Mg levels were in O milk. In: Folia Veterinaria, 2008, 52, 3-4, ISSN:
Název v anglickém jazyce
Effect of conversion from conventional to organic dairy farm on mik quality and health of dairy cows
Popis výsledku anglicky
The conventional (C) milk was as reference to organic (O). Bulk milk samples (BMSs) were from C and O period of 1 Holstein (H) herd. Milk yield (MY) was reduced by 14.6 and 28.5 %. Crude protein (CP) was reduced (3.17 < 3.25 %). Lower milk urea in O (22.02 < 28.56 mg.100ml-1; by 22.9 %) is a regular event. H BMSs from winter and summer were investigated in 4 O herds (16) and in 1 C herd (36). Fat (3.79 < 4.06 %), CP and true protein (3.09 < 3.17 %) and casein (2.54 < 2.66 %) were lower in O (P < 0.05).Lactose (4.92 > 4.82 %) and whey protein were higher (P < 0.05). It and lower urea 19.53 < 40.39 mg.100ml-1 and higher acetone (6.8 > 1.6 mg.l-1) showed on permanent energy and protein deficiency in O nutrition. Citric acid in O was (P > 0.05) lower (8.45 < 8.76 mmol.l-1). Somatic cell count (SCC) was lower (P < 0.05) in C in this case, both (C and O) had SCC on level extra milk quality (< 300 ths.ml-1). Higher Ca and Mg levels were in O milk. In: Folia Veterinaria, 2008, 52, 3-4, ISSN:
Klasifikace
Druh
O - Ostatní výsledky
CEP obor
GG - Chov hospodářských zvířat
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/1G58063" target="_blank" >1G58063: Zvýšení kvality a efektivnosti systémů produkce mléka a mléčných výrobků v podmínkách ekologického zemědělství od zajištění výživy přes technologii mléčné produkce až po její zpracování jako konkurenceschopné alternativy konvenčním systémům.</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)<br>Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Ostatní
Rok uplatnění
2008
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů