A comparison of selected milk indicators in organic herds with conventional herd as reference
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F49608851%3A_____%2F08%3A%230000346" target="_blank" >RIV/49608851:_____/08:#0000346 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
angličtina
Název v původním jazyce
A comparison of selected milk indicators in organic herds with conventional herd as reference
Popis výsledku v původním jazyce
Impacts of organic farming (O) on cow milk quality as compared to conventional (C) were evaluated on some milk indicators (MIs). Total solids, whey volume, pH of milk fermentation ability (FAM-pH), FAM streptococci, FAM noble lactic acid bacteria, I andCu were higher in C milk (P < 0.05). The alcohol stability (AS), titration acidity, curd firmness (CF), FAM titration acidity (FAM-T), Ca, P, Mg, K and Fe were higher in O milk. No differences were for pH, rennet coagulation time, curd quality, FAM lactobacilli and streptococci/lactobacilli, Na, Mn and Zn. In general, differences were a little more advantageous for O milk from technological and nutritional standpoint, because of AS (0.46 < 0.58 ml, C vs. O), CF (1.88 > 1.81 mm), FAM-T (27.3 < 33.8 ml of0.25 mol.l-1 NaOH.100ml-1), FAM-pH (5.1 > 4.6), Ca (1172 < 1257 mg.kg-1), P (950 < 1004 mg.kg-1) and Mg (107.4 < 112.0 mg.kg-1) results. Both milk sources were in good quality. In: Folia Veterinaria, 2009, 52, 3-4, ISSN 0015-5748.
Název v anglickém jazyce
A comparison of selected milk indicators in organic herds with conventional herd as reference
Popis výsledku anglicky
Impacts of organic farming (O) on cow milk quality as compared to conventional (C) were evaluated on some milk indicators (MIs). Total solids, whey volume, pH of milk fermentation ability (FAM-pH), FAM streptococci, FAM noble lactic acid bacteria, I andCu were higher in C milk (P < 0.05). The alcohol stability (AS), titration acidity, curd firmness (CF), FAM titration acidity (FAM-T), Ca, P, Mg, K and Fe were higher in O milk. No differences were for pH, rennet coagulation time, curd quality, FAM lactobacilli and streptococci/lactobacilli, Na, Mn and Zn. In general, differences were a little more advantageous for O milk from technological and nutritional standpoint, because of AS (0.46 < 0.58 ml, C vs. O), CF (1.88 > 1.81 mm), FAM-T (27.3 < 33.8 ml of0.25 mol.l-1 NaOH.100ml-1), FAM-pH (5.1 > 4.6), Ca (1172 < 1257 mg.kg-1), P (950 < 1004 mg.kg-1) and Mg (107.4 < 112.0 mg.kg-1) results. Both milk sources were in good quality. In: Folia Veterinaria, 2009, 52, 3-4, ISSN 0015-5748.
Klasifikace
Druh
O - Ostatní výsledky
CEP obor
GG - Chov hospodářských zvířat
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/1G58063" target="_blank" >1G58063: Zvýšení kvality a efektivnosti systémů produkce mléka a mléčných výrobků v podmínkách ekologického zemědělství od zajištění výživy přes technologii mléčné produkce až po její zpracování jako konkurenceschopné alternativy konvenčním systémům.</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2008
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů