Vliv pořadí laktace na technologické vlastnosti mléka
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43210%2F08%3A00130503" target="_blank" >RIV/62156489:43210/08:00130503 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Vliv pořadí laktace na technologické vlastnosti mléka
Popis výsledku v původním jazyce
S cílem posoudit vliv pořadí laktace na technologické vlastnosti mléka bylo analyzováno mléko od 154 krav holštýnského plemene skotu na 1. a na 4. a vyšší laktaci s podílem krve H 75 a více. Dojnice byly rozděleny do svou skupin: skupina A (krávy na 1. laktaci, do 200. laktačního dne; n = 79). a skupina B (krávy na 4. a vyšší laktaci, do 200. dne laktace; n = 75). Hodnotilo se: obsah bílkovin (%), obsah kaseinu (%), obsah močoviny (mg/100 ml), titrační kyselost (SH), aktivní kyselost (pH), syřitelnost (s), kvalita sýřeniny (tř.). Dojnice skupiny A vykázaly statisticky průkazně nižší (P<0,05) obsah bílkovin (3,13 %) než krávy ze skupiny B (3,25 %). Dále byl zjištěn u dojnic A statisticky průkazně nižší obsah močoviny (30,61 mg/ 100 ml mléka) oproti dojnicím ze skupiny B (32,8 mg/ 100 ml mléka), stejně jako pH mléka bylo od krav ze skupiny A statisticky průkazně nižší (P<0,05) (pH = 6,69) oproti skupině B (pH = 6,76). Také u syřitelnosti byla hodnota u mléka ze skupiny A statisticky průk
Název v anglickém jazyce
The influence of parity of lactation on the technological properties of cow milk
Popis výsledku anglicky
The aim of this paper was evaluated the parity of lactation on the technological properties of cow milk. Milk from 154 Holstein cows on the 1. and 4. and higher lactation was analyzed. The cows were divided into two groups: group A (1. lactation; DIM to200; n = 79) and group B (4. and higher lactation; DIM to 200; n = 75). We evaluated: milk protein content (%), milk casein content (%), milk urea content (%), titratable acidity (SH), pH, rennet coagulation time, quality of curd (class). We found statistical significant (P<0.05) lower protein content in group A (3,13 %) than in group B (3,25 %), milkk urea content in A (30.61 mg/100 ml of milk) than in group B (32.8 mg/100 ml of milk, pH in A (pH = 6,69) than in B (pH = 6,76) and rennet coagulation time: A (216 s.) and B (250 s.). No significant diferences were in the rest parameters.
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
GG - Chov hospodářských zvířat
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
S - Specificky vyzkum na vysokych skolach
Ostatní
Rok uplatnění
2008
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
Sborník souhrnů sdělení XXXIV. Semináře o jakosti potravin a potravinových surovin
ISBN
978-80-7375-157-9
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
1
Strana od-do
14
Název nakladatele
Ediční středisko
Místo vydání
MZLU v Brně
Místo konání akce
MZLU v Brně
Datum konání akce
5. 3. 2008
Typ akce podle státní příslušnosti
EUR - Evropská akce
Kód UT WoS článku
—