Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Vliv pořadí laktace na technologické vlastnosti mléka

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43210%2F08%3A00130503" target="_blank" >RIV/62156489:43210/08:00130503 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Vliv pořadí laktace na technologické vlastnosti mléka

  • Popis výsledku v původním jazyce

    S cílem posoudit vliv pořadí laktace na technologické vlastnosti mléka bylo analyzováno mléko od 154 krav holštýnského plemene skotu na 1. a na 4. a vyšší laktaci s podílem krve H 75 a více. Dojnice byly rozděleny do svou skupin: skupina A (krávy na 1. laktaci, do 200. laktačního dne; n = 79). a skupina B (krávy na 4. a vyšší laktaci, do 200. dne laktace; n = 75). Hodnotilo se: obsah bílkovin (%), obsah kaseinu (%), obsah močoviny (mg/100 ml), titrační kyselost (SH), aktivní kyselost (pH), syřitelnost (s), kvalita sýřeniny (tř.). Dojnice skupiny A vykázaly statisticky průkazně nižší (P<0,05) obsah bílkovin (3,13 %) než krávy ze skupiny B (3,25 %). Dále byl zjištěn u dojnic A statisticky průkazně nižší obsah močoviny (30,61 mg/ 100 ml mléka) oproti dojnicím ze skupiny B (32,8 mg/ 100 ml mléka), stejně jako pH mléka bylo od krav ze skupiny A statisticky průkazně nižší (P<0,05) (pH = 6,69) oproti skupině B (pH = 6,76). Také u syřitelnosti byla hodnota u mléka ze skupiny A statisticky průk

  • Název v anglickém jazyce

    The influence of parity of lactation on the technological properties of cow milk

  • Popis výsledku anglicky

    The aim of this paper was evaluated the parity of lactation on the technological properties of cow milk. Milk from 154 Holstein cows on the 1. and 4. and higher lactation was analyzed. The cows were divided into two groups: group A (1. lactation; DIM to200; n = 79) and group B (4. and higher lactation; DIM to 200; n = 75). We evaluated: milk protein content (%), milk casein content (%), milk urea content (%), titratable acidity (SH), pH, rennet coagulation time, quality of curd (class). We found statistical significant (P<0.05) lower protein content in group A (3,13 %) than in group B (3,25 %), milkk urea content in A (30.61 mg/100 ml of milk) than in group B (32.8 mg/100 ml of milk, pH in A (pH = 6,69) than in B (pH = 6,76) and rennet coagulation time: A (216 s.) and B (250 s.). No significant diferences were in the rest parameters.

Klasifikace

  • Druh

    D - Stať ve sborníku

  • CEP obor

    GG - Chov hospodářských zvířat

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    S - Specificky vyzkum na vysokych skolach

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2008

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název statě ve sborníku

    Sborník souhrnů sdělení XXXIV. Semináře o jakosti potravin a potravinových surovin

  • ISBN

    978-80-7375-157-9

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Počet stran výsledku

    1

  • Strana od-do

    14

  • Název nakladatele

    Ediční středisko

  • Místo vydání

    MZLU v Brně

  • Místo konání akce

    MZLU v Brně

  • Datum konání akce

    5. 3. 2008

  • Typ akce podle státní příslušnosti

    EUR - Evropská akce

  • Kód UT WoS článku