Zhodnocení vlivu vybraných technologických vlastností na syřitelnost mléka
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43210%2F09%3A00140617" target="_blank" >RIV/62156489:43210/09:00140617 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Zhodnocení vlivu vybraných technologických vlastností na syřitelnost mléka
Popis výsledku v původním jazyce
K experimentu bylo použito mléko krav holštýnského plemene na 1. laktaci chovaných na ŠZP Žabčice. Krávy byly ustájeny ve stejné stáji a krmeny shodnou krmnou dávkou. Vzorky mléka byly odebírány pomocí zařízení pro odběr vzorků pro kontrolu užitkovosti.Zjišťovala se syřitelnost (s), třída sýřeniny (třída), aktivní kyselost (pH), titrační kyselost (SH), obsah bílkovin (%), močovina (mg/100 ml mléka). Soubor vzorků byl rozdělen do dvou skupin podle syřitelnosti: skupina I. (lepší syřitelnost, CS do 200 s.; n = 40), skupina II. (horší syřitelnost, CS nad 200 s.; n = 40). V našem experimentu jsme zjistili vysoce statisticky průkazné rozdíly (P<0,01) mezi skupinami I. (lepší syřitelnost) a II. (horší syřitelnost) u aktivní kyselosti (pH 6,68; 6,78), titrační kyselosti (7,12; 6,86 SH) a kvalita sýřeniny (třída 1,80; 2,48). U obsahu bílkovin (%) a močoviny (mg/100 ml mléka) byly rozdíly statisticky neprůkazné.
Název v anglickém jazyce
The evaluation of effects of chosen technological properties on rennet coagulation time
Popis výsledku anglicky
The aim of this paper was to evaluate effects of chosen technological properties on rennet coagulation time. Milk samples from eighty Holstein cows on 1st lactation was used for this experiment. Samples were dividet to two groups according to rennet coagulation time. Chosen effects were following: rennet coagulation time, curdling quality, pH, SH, protein content and urea content.
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
GG - Chov hospodářských zvířat
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Ostatní
Rok uplatnění
2009
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
Farmářská výroba sýrů a kysaných mléčných výrobků VI
ISBN
978-80-7375-300-9
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
2
Strana od-do
—
Název nakladatele
Mendelova zemědělská a lesnická univerzita v Brně, Zemědělská 1, Brno 613 00
Místo vydání
Brno
Místo konání akce
—
Datum konání akce
—
Typ akce podle státní příslušnosti
—
Kód UT WoS článku
—