Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Vliv obsahu vápníku a bílkovin mléka na syřitelnost a kvalitu sýřeniny v průběhu léta a podzimu

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43210%2F14%3A00217481" target="_blank" >RIV/62156489:43210/14:00217481 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Vliv obsahu vápníku a bílkovin mléka na syřitelnost a kvalitu sýřeniny v průběhu léta a podzimu

  • Popis výsledku v původním jazyce

    V průběhu období od 1. června do 31. listopadu 2013 byly analyzovány bazénové vzorky mléka (n = 183), které byly odebírány každodenně a reprezentovaly ranní dojení. Bazénové vzorky mléka pocházely od holštýnských dojnic, které jsou chovány na Školním zemědělském podniku v Žabčicích. Krávy byly po celé období sledování krmeny ad libitum a nacházely se na různých laktacích.Za sledované období byl zjištěn statisticky průkazný vztah, kdy se vzrůstajícím obsah bílkovin ve vzorku mléka se zvyšovala kvalita sýřeniny (r = -0,17, P < 0,05). Dále bylo zjištěno, že se zvyšujícím obsahem vápníku, klesala doba potřebná ke koagulaci bílkovin (r = -0,25, P < 0,01). S cílem zhodnotit vliv obsahu vápníku a bílkovin na sýřitelnost a kvalitu sýřeniny v průběhu léta a podzimu byly analyzovány bazénové vzorky mléka. Pokud obsah bílkovin ve vzorcích mléka vzrůstal, zlepšovala se i kvalita sýřeniny. A s rostoucím obsah vápníku, klesala doba potřebná ke koagulaci bílkovin. Tato práce potvrzuje, že obsah bílko

  • Název v anglickém jazyce

    Effect of calcium and protein content in milk on rennet coagulation time and curd quality during the summer and autumn period

  • Popis výsledku anglicky

    The aim of this study was to determine the effect of calcium and protein content of milk on rennet coagulation time and quality of curd during the summer and autumn. We analyzed 183 bulk tank milk samples. The research was conducted from June 1 to November 31, 2013, i.e. 183 consecutive days. Bulk tank milk samples were obtained from Holstein cows, that is reared at Mendel University in farm Žabčice (GPS49 ° 0'51 .786 "N, 16 ° 36'14 .809" E). The average values of monitored parameters were: protein content of 3.11 g.100g-1, the calcium content of 1.00 g.l-1, rennet coagulation time 197 seconds and quality of curd 2.05 classes. Based on the correlation of milk production data was found that with increasing content of milk protein statistically significantly increases quality of curd (r = -0.16, P < 0.05). Furthermore, the results indicate that with increasing content of calcium statistically significantly reduces rennet coagulation time (r = -0.25, P < 0.01).

Klasifikace

  • Druh

    D - Stať ve sborníku

  • CEP obor

    GG - Chov hospodářských zvířat

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    S - Specificky vyzkum na vysokych skolach

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2014

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název statě ve sborníku

    Farmářská výroba sýrů a kysaných mléčných výrobků XI.

  • ISBN

    978-80-7375-970-4

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Počet stran výsledku

    3

  • Strana od-do

    45-47

  • Název nakladatele

    Mendelova univerzita v Brně, Zemědělská 1,613 00 Brno

  • Místo vydání

    Brno

  • Místo konání akce

    Mendelova univerzita v Brně

  • Datum konání akce

    15. 5. 2014

  • Typ akce podle státní příslušnosti

    EUR - Evropská akce

  • Kód UT WoS článku