Vliv obsahu vápníku a bílkovin mléka na syřitelnost a kvalitu sýřeniny v průběhu léta a podzimu
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43210%2F14%3A00217481" target="_blank" >RIV/62156489:43210/14:00217481 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Vliv obsahu vápníku a bílkovin mléka na syřitelnost a kvalitu sýřeniny v průběhu léta a podzimu
Popis výsledku v původním jazyce
V průběhu období od 1. června do 31. listopadu 2013 byly analyzovány bazénové vzorky mléka (n = 183), které byly odebírány každodenně a reprezentovaly ranní dojení. Bazénové vzorky mléka pocházely od holštýnských dojnic, které jsou chovány na Školním zemědělském podniku v Žabčicích. Krávy byly po celé období sledování krmeny ad libitum a nacházely se na různých laktacích.Za sledované období byl zjištěn statisticky průkazný vztah, kdy se vzrůstajícím obsah bílkovin ve vzorku mléka se zvyšovala kvalita sýřeniny (r = -0,17, P < 0,05). Dále bylo zjištěno, že se zvyšujícím obsahem vápníku, klesala doba potřebná ke koagulaci bílkovin (r = -0,25, P < 0,01). S cílem zhodnotit vliv obsahu vápníku a bílkovin na sýřitelnost a kvalitu sýřeniny v průběhu léta a podzimu byly analyzovány bazénové vzorky mléka. Pokud obsah bílkovin ve vzorcích mléka vzrůstal, zlepšovala se i kvalita sýřeniny. A s rostoucím obsah vápníku, klesala doba potřebná ke koagulaci bílkovin. Tato práce potvrzuje, že obsah bílko
Název v anglickém jazyce
Effect of calcium and protein content in milk on rennet coagulation time and curd quality during the summer and autumn period
Popis výsledku anglicky
The aim of this study was to determine the effect of calcium and protein content of milk on rennet coagulation time and quality of curd during the summer and autumn. We analyzed 183 bulk tank milk samples. The research was conducted from June 1 to November 31, 2013, i.e. 183 consecutive days. Bulk tank milk samples were obtained from Holstein cows, that is reared at Mendel University in farm Žabčice (GPS49 ° 0'51 .786 "N, 16 ° 36'14 .809" E). The average values of monitored parameters were: protein content of 3.11 g.100g-1, the calcium content of 1.00 g.l-1, rennet coagulation time 197 seconds and quality of curd 2.05 classes. Based on the correlation of milk production data was found that with increasing content of milk protein statistically significantly increases quality of curd (r = -0.16, P < 0.05). Furthermore, the results indicate that with increasing content of calcium statistically significantly reduces rennet coagulation time (r = -0.25, P < 0.01).
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
GG - Chov hospodářských zvířat
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
S - Specificky vyzkum na vysokych skolach
Ostatní
Rok uplatnění
2014
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
Farmářská výroba sýrů a kysaných mléčných výrobků XI.
ISBN
978-80-7375-970-4
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
3
Strana od-do
45-47
Název nakladatele
Mendelova univerzita v Brně, Zemědělská 1,613 00 Brno
Místo vydání
Brno
Místo konání akce
Mendelova univerzita v Brně
Datum konání akce
15. 5. 2014
Typ akce podle státní příslušnosti
EUR - Evropská akce
Kód UT WoS článku
—