PP-Prezentace: Rámcové představení hlavních prvků systému QA u chemických a fyzikálních metod v referenčních a rutinních laboratořích pro analýzy kvality syrového mléka v ČR
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F49608851%3A_____%2F07%3A8P001265" target="_blank" >RIV/49608851:_____/07:8P001265 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
PP-Prezentace: Rámcové představení hlavních prvků systému QA u chemických a fyzikálních metod v referenčních a rutinních laboratořích pro analýzy kvality syrového mléka v ČR
Popis výsledku v původním jazyce
Práce je cílena na zajištění analytické kvality je zaměřena na: problémy věrohodnosti, přesnosti, reprodukovatelnosti a opakovatelnosti analytických výsledků hlavních složek mléka; problémy použití referenčních a rutinních mlékařských analytických metod;zavádění nových referenčních metod do laboratorních pracovních sítí; teoretické a praktické problémy kalibračních postupů a frekvence kalibrací v mléčných laboratořích; provádění validačních postupů v mléčných laboratořích; postup odhadu výsledkových nejistot měření pro mléčné analýzy; provádění výkonnostního testování v referenčních a rutinních mléčných laboratořích prostřednictvím statistických nástrojů jako je Z-skore, Youdenův graf a Euklidická vzdálenost od počátku; možnou diagnostiku charakteru výsledkových chyb a jejich původu (pomocí časových srovnávacích grafů pro skupinu analyzátorů (pracovní síť) a pomocí průtočných diagramů pro jednotlivé přístroje). Znázornění některých zmíněných příkladů dosažených výsledků a použití rele
Název v anglickém jazyce
A framework performance of main elements of QA system of chemical and physical methods in reference and routine laboratories for raw milk quality analyses in the CR.
Popis výsledku anglicky
The paper which is aimed at analytical quality assurance system is focused on: problems about reliability, accuracy, reproducibility and repeatability of analytical results of main milk components; problems of using of milk reference and routine analytical methods; introduction of new reference methods into the laboratory working network; theoretical and practical problems of calibration procedures and calibration frequency in the milk laboratories; performance of validation procedures in milk laboratories; process of estimation of result uncertainties for milk analyses; performance of proficiency testing in the reference and routine milk laboratories by statistical tools such as Z-score, Youden plot and Euclidian distance from origin; possible diagnostic of result error character and origin (by time comparative graphs for group of analysators (working network) and by flow control charts for individual instruments). A design of some mentioned examples of reached results and used releva
Klasifikace
Druh
A - Audiovizuální tvorba
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/QF3019" target="_blank" >QF3019: Výzkum a vývoj zdokonalení nástrojů kontroly kvality analýz základního složení mléka pro hospodářské účely</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2007
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
ISBN
—
Místo vydání
—
Název nakladatele resp. objednatele
—
Verze
—
Identifikační číslo nosiče
—