Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Obsah živin, stravitelnosti organické hmoty a energie trvalých travních porostů při rozdílné intenzitě obhospodařování

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F49608851%3A_____%2F07%3A8P005458" target="_blank" >RIV/49608851:_____/07:8P005458 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Obsah živin, stravitelnosti organické hmoty a energie trvalých travních porostů při rozdílné intenzitě obhospodařování

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Cílem studie bylo hodnocení vlivu intenzity využití a hnojení trvalých travních porostů na chemické složení, stravitelnost organické hmoty a obsah energie (ME, NEL a NEV). Dlouhodobý maloparcelový pratotechnický pokus byl založen v roce 2003 na stanovišti Rapotín. V letech 2003 a 2005 byl obhospodařován na čtyřech hladinách intenzity využití a čtyřech úrovních hnojení: bez hnojení P30K60, N90P30K60, N180P30K60. Výživná hodnota byla stanovena na základě Weendeské analýzy a stravitelnosti organické hmoty.Průměrné hodnoty koncentrace NEL u intenzivního využití byly 5,68 g.kg-1 sušiny v roce 2003 a 5,49 g.kg-1 sušiny v roce 2005. Snižující se intenzita využití významně snižovala obsah energie v píci až na úroveň 5,24 g.kg-1 sušiny v roce 2005. Na základěintenzity využití a aplikace hnojiv je možné významně ovlivnit kvalitu píce.

  • Název v anglickém jazyce

    Chemical composition, digestibility and energy content in permanent grassland influenced by intensity of utilization

  • Popis výsledku anglicky

    The aim of this study was to evaluate the effects of cutting intensity and fertilization of permanent grassland on chemical composition, organic matter digestibility and energy content (ME, NEL and NEF). The long-term small plot trial was established in2003 in Rapotin. The trial was managed during 2003 and 2005 with four levels of cutting intensity and four levels of fertilization: no fertilization, P30K60, N90P30K60, N180P30K60. The nutritive value was estimated on the basis of the Weende analysis andin vitro organic matter digestibility. Average values for energy concentration (NEL) in the intensive utilization were 5.68 g kg-1 DM in year 2003 and 5.49 g kg-1 DM in year 2005. Decreasing intensity of utilization significantly reduced the content ofenergy in the forage up to 5.24 g kg-1 DM in year 2005. With frequent cutting and with fertilizer application it is possible to influence forage quality.

Klasifikace

  • Druh

    D - Stať ve sborníku

  • CEP obor

    GC - Pěstování rostlin, osevní postupy

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/QF3018" target="_blank" >QF3018: Trvale udržitelný rozvoj všestranných funkcí travních porostů v méně příznivých oblastech (LFA) založený na vhodných způsobech jejich obhospodařování a využívání přežvýkavci s uplatněním evropského modelu multifunkčního zemědělství</a><br>

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2007

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název statě ve sborníku

    Súčasnosť a perspektívy krmovinárskeho výskumu a vzdelávania v multifunkčnom využívaní krajiny

  • ISBN

    978-80-8069-929-1

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Počet stran výsledku

    4

  • Strana od-do

    76-79

  • Název nakladatele

    Slovenská polnohospodárska univerzita v Nitre

  • Místo vydání

    Nitra

  • Místo konání akce

    Nitra

  • Datum konání akce

    20. 9. 2007

  • Typ akce podle státní příslušnosti

    EUR - Evropská akce

  • Kód UT WoS článku