Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Změny chemického složení, stravitelnosti a obsahu energie trvalých travních porostů při rozdílné intenzitě využívání a hnojení

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F49608851%3A_____%2F07%3A8P005459" target="_blank" >RIV/49608851:_____/07:8P005459 - isvavai.cz</a>

  • Nalezeny alternativní kódy

    RIV/49608851:_____/07:#0000130

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    Changes in chemical composition, digestibility and energy content in permanent grassland influenced by intensity of utilization and fertilization

  • Popis výsledku v původním jazyce

    The aim of this study was to evaluate the effects of cutting intensity and fertilization of permanent grassland on chemical composition, organic matter digestibility and energy content (ME, NEL and NEF). The long-term small plot trial was established in2003 in Rapotin. The trial was managed during 2003 and 2005 with four levels of cutting intensity and four levels of fertilization: no fertilization, P30K60, N90P30K60, N180P30K60. The nutritive value was estimated on the basis of the Weende analysis andin vitro organic matter digestibility. Average values for energy concentration (NEL) in the intensive utilization were 5.68 g kg-1 DM in year 2003 and 5.49 g kg-1 DM in year 2005. Decreasing intensity of utilization significantly reduced the content ofenergy in the forage up to 5.24 g kg-1 DM in year 2005. With frequent cutting and with fertilizer application it is possible to influence forage quality.

  • Název v anglickém jazyce

    Changes in chemical composition, digestibility and energy content in permanent grassland influenced by intensity of utilization and fertilization

  • Popis výsledku anglicky

    The aim of this study was to evaluate the effects of cutting intensity and fertilization of permanent grassland on chemical composition, organic matter digestibility and energy content (ME, NEL and NEF). The long-term small plot trial was established in2003 in Rapotin. The trial was managed during 2003 and 2005 with four levels of cutting intensity and four levels of fertilization: no fertilization, P30K60, N90P30K60, N180P30K60. The nutritive value was estimated on the basis of the Weende analysis andin vitro organic matter digestibility. Average values for energy concentration (NEL) in the intensive utilization were 5.68 g kg-1 DM in year 2003 and 5.49 g kg-1 DM in year 2005. Decreasing intensity of utilization significantly reduced the content ofenergy in the forage up to 5.24 g kg-1 DM in year 2005. With frequent cutting and with fertilizer application it is possible to influence forage quality.

Klasifikace

  • Druh

    D - Stať ve sborníku

  • CEP obor

    GC - Pěstování rostlin, osevní postupy

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    Výsledek vznikl pri realizaci vícero projektů. Více informací v záložce Projekty.

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2007

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název statě ve sborníku

    Permanent and temporary grassland

  • ISBN

    9789081100731

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Počet stran výsledku

    4

  • Strana od-do

    70-73

  • Název nakladatele

    Belgian Society for Grassland and Forage Crops

  • Místo vydání

    Merelbeke

  • Místo konání akce

    Ghent

  • Datum konání akce

    3. 9. 2007

  • Typ akce podle státní příslušnosti

    WRD - Celosvětová akce

  • Kód UT WoS článku