Tvorba a detekce enterotoxinů B. cereus při různých teplotách ošetření
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F49608851%3A_____%2F07%3A8P005609" target="_blank" >RIV/49608851:_____/07:8P005609 - isvavai.cz</a>
Nalezeny alternativní kódy
RIV/49608851:_____/07:#0000222
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Tvorba a detekce enterotoxinů B. cereus při různých teplotách ošetření
Popis výsledku v původním jazyce
Pro odzkoušení tvorby enterotoxinů při různých teplotách kultivace a tepelném zatížení bylo vybráno 20 kmenů B. cereus, které pocházely z kravského nebo kozího mléka, pasterovaného mléka, prvovýroby mléka a mléčných výrobků. Kmeny byly kultivovány při teplotě 6,5°C, 22°C, 30°C, 36°C a 44°C/24hod a následně analyzovány na produkci enterotoxinů metodou reverzní latexové aglutinace (BCET-RPLA). Tvorba eneterotoxinů byla dále stanovena u totožných kmenů, které byly před kultivací tepelně ošetřeny teplotou 75°C a 100°C po dobu 10 minut, poté inkubovány při teplotě 36°C/24hod. Negativní tvorba enterotoxinu byla potvrzena u kmenů kultivovaných při 6,5°C. Tvorba enterotoxinu u ostatních teplot se výrazně nelišila. U kmenů ošetřených teplotou 75°C je koncentrace tvorby toxinu ve srovnání s výsledky bez tepelného ošetření shodná u 6 kmenů, nižší u 10 kmenů a dokonce u 4 kmenů vyšší. U kmenů ošetřených teplotou 100°C je v 5ti případech shodná, jinak vždy nižší, s výjimkou 1 kmenu. Podobně při sro
Název v anglickém jazyce
Bacillus cereus enterotoxins production and detection of by different temperature treatment.
Popis výsledku anglicky
There were chosen 20 strains Bacillus cereus for detection of enterotoxins production by different cultivation and treatment temperature. These strains were coming from cow´s milk, goat´s milk, pasteurized milk, milk products and from dairy industry. Thestrains were cultivated at 6.5°C, 22°C, 30°C, 36°C and 44°C for 24h and analyzed on enterotoxin production subsequently by using reverse latex agglutination method (BCET-RPLA). The enterotoxin production was detected for the same strains which were treatment at 75°C and 100°C for 10 min before cultivation (36°C/24h). Negative enterotoxin production was found out for strains cultivated at 6.5°C. The enterotoxin production in strains cultivated at other temperature was similar. The enterotoxin concentration for strains which were treatment at 75°C was identical by 6 strains, lower by 6 and higher by 4 strains compare to strains without temperature treatment. The enterotoxin concentration for strains which were treatment at 100°C was iden
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
EE - Mikrobiologie, virologie
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/QF3162" target="_blank" >QF3162: Průzkum výskytu patogenní a technologicky škodlivé mikroflóry v mléce a vývoj metod ke zvýšení technologické jistoty a zajištění zdravotní nezávadnosti mléka jako suroviny pro výrobu sýrů.</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2007
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Výzkum v chovu skotu
ISSN
0139-7265
e-ISSN
—
Svazek periodika
180
Číslo periodika v rámci svazku
4
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
8
Strana od-do
40-47
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—