Sledování biologických vlastností Staphylococcus aureus v čerstvých sýrech v průběhu jejich technologického zpracování.
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F07%3A00001333" target="_blank" >RIV/62157124:16270/07:00001333 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Sledování biologických vlastností Staphylococcus aureus v čerstvých sýrech v průběhu jejich technologického zpracování.
Popis výsledku v původním jazyce
S. aureus je důležitým etiologickým agens v mléce a mléčných výrobcích, především vzhledem k možnosti tvořit stafylokokový enterotoxin, který může být příčinou vzniku alimentárních intoxikací u konzumentů. Cílem této studie bylo hodnocení růstu S. aureusa posouzení tvorby toxinů v čerstvých sýrech v průběhu jejich technologie výroby. V modelových experimentech bylo použito syrové mléko, zaočkované vždy jedním z pěti kmenů S. aureus izolovaných z mléka a mléčných výrobků a produkujících stafylokokové enterotoxiny (SEs) typu A, B nebo C. SEs byly detekovány fluorescenční imunologickou metodou ELFA (VIDAS). Z výsledků studie vyplývá, že k výrobě čerstvých sýrů neobsahujících stafylokokové enterotoxiny, nelze použít mléko s počty S. aureus vyššími než 105KTJ.g-1. Dalším krokem snižujícím počty bakterií včetně stafylokoků, je tepelné ošetření (pasterace) mléka používaného k výrobě čerstvých sýrů. Základním předpokladem výroby bezpečné potraviny je tedy především dodržování chladírenského
Název v anglickém jazyce
Monitoring of biological characteristics of Staphylococcus aureus in soft cheeses during their technological processing
Popis výsledku anglicky
S. aureus is an important etiological agent in milk and milk products, mostly capable to produce staphylococcal enterotoxins which can cause food borne intoxications in the consumers. The aim of this study was to trace growth of S. aureus and toxin production in soft cheeses during the technological processing. Raw milk inoculated by one of the five S. aureus strains isolated from milk and milk products were used in the model experiments.. All the strains were the producers of staphylococcal enterotoxins (SEs) type A, B or C. SEs were detected by the fluorescent immunological method ELFA (MiniVIDAS). This study showed that the amount of SEs varied among tested strains and phases of the technological process. The SEs were detected in soft cheese made from pasteurized milk inoculated by S. aureus in the counts 2,9.105 CFU.g-1. Prevention of S. aureus contamination and multiplication during the process plan is needed for the production of safe soft cheeses. The most important enterotoxin
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Ostatní
Rok uplatnění
2007
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
sborník XXXVII. Lenfeldovy a Höklovy dny
ISBN
978-80-7305-024-5
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
5
Strana od-do
113-117
Název nakladatele
Veterinární a farmaceutická univerzita Brno
Místo vydání
Brno
Místo konání akce
—
Datum konání akce
—
Typ akce podle státní příslušnosti
—
Kód UT WoS článku
—