Vliv doplňku extrudované řepky a soji do krmné dávky na bázi kukuřičné siláže na skladbu mastných kyselin v mléčném tuku
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F49608851%3A_____%2F07%3A8P006006" target="_blank" >RIV/49608851:_____/07:8P006006 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
angličtina
Název v původním jazyce
Effect of supplementation of extruded rapecake or extruded soya into diets of dairy cows based on corn silage on milk fatty acid profile
Popis výsledku v původním jazyce
The aim of this study was to compare the impact of extruded rapecake or soya on fatty acid composition of milk fat. The experiment was carried out on four lactating Holstein cows that were divided into 2 groups according to milk yield. The experimental group was fed a diet based on extruded soya (S), the control group of animal was fed a diet based on extruded rape-cake (R). DMI was significantly higher for cows receiving extruded rapecake (R) than for cows receiving extruded soya (S, P<0.05). Milk yield and milk yield expressed in FCM was not significantly affected by the treatment (P?0.05). The content of PUFA was significantly higher in the S group compared with control group (R, P<0.05). The contents of stearic and oleic acid were significantly higher (P<0.05) in R group than in S group. The content of total CLA was significantly higher in S group (1.13 %) in comparison to control group R (0.90 %, P<0.05).
Název v anglickém jazyce
Effect of supplementation of extruded rapecake or extruded soya into diets of dairy cows based on corn silage on milk fatty acid profile
Popis výsledku anglicky
The aim of this study was to compare the impact of extruded rapecake or soya on fatty acid composition of milk fat. The experiment was carried out on four lactating Holstein cows that were divided into 2 groups according to milk yield. The experimental group was fed a diet based on extruded soya (S), the control group of animal was fed a diet based on extruded rape-cake (R). DMI was significantly higher for cows receiving extruded rapecake (R) than for cows receiving extruded soya (S, P<0.05). Milk yield and milk yield expressed in FCM was not significantly affected by the treatment (P?0.05). The content of PUFA was significantly higher in the S group compared with control group (R, P<0.05). The contents of stearic and oleic acid were significantly higher (P<0.05) in R group than in S group. The content of total CLA was significantly higher in S group (1.13 %) in comparison to control group R (0.90 %, P<0.05).
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
GH - Výživa hospodářských zvířat
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/1B44037" target="_blank" >1B44037: Kontrola procesu zvýšení kvality mléka a mléčných výrobků dotací chráněných esenciálních aminokyselin.</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2007
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
Výkrm skotu a nové metody hodnoení konzervovaných krmiv (významné faktory kvality hovězího masa a jeho zpracování)
ISBN
978-80-903142-9-0
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
107
Strana od-do
103-107
Název nakladatele
Výzkumný ústav pro chov skotu, s. r. o.
Místo vydání
Rapotín
Místo konání akce
Pohořelice
Datum konání akce
6. 9. 2007
Typ akce podle státní příslušnosti
EUR - Evropská akce
Kód UT WoS článku
—