Změny ve struktuře vyšších mastných kyselin v závislosti na době zrání hovězího masa
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F49608851%3A_____%2F07%3A8P008465" target="_blank" >RIV/49608851:_____/07:8P008465 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Změny ve struktuře vyšších mastných kyselin v závislosti na době zrání hovězího masa
Popis výsledku v původním jazyce
V práci je vyhodnocován vliv délky zrání hovězího masa na změnu profiliu mastných kyselin v inramuskulárním tuku masa býků.
Název v anglickém jazyce
Profile changes in fatty acids related to the length of ageing beef
Popis výsledku anglicky
The aim of this work was to set the influence of rigor mortis duration on fatty acids structures in intramuscular fat contend in sirloin. Beef from bulls, heifers and steers (8 of each) was vacuum -- wrapped and stored in a cooling plant at 2OC. The laboratory analysis to establish fatty acids structure was done 2, 13 and 27 days after slaughtering. All categories were slaughtered at similar age (603, wiht diferences 12,59 days; P>0, 05). The total intramuscular fat contend did not dropped down significantly (P>0,05), which was due to reduction of C 18:0 (P>0, 05) and C 20:0 (P>0, 01). The rest of unsaturated fatty acids showed not important differences. More significant differences were proved at mono-unsaturated fatty acids C 16:1 and C 20:1 (P>0,01). We recorded decreasing content of fatty acid at more than a half of evaluated di-unsaturated and polyunsaturated fatty acids, that are more important to consumers from health point of view.
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
GG - Chov hospodářských zvířat
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/QF4005" target="_blank" >QF4005: Optimalizace šlechtitelského programu v chovu Českého strakatého skotu v podhorských a horských oblastech se zaměřením na maximální spotřebu objemných krmiv z TTP a zdravotní parametry zvířat</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2007
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
Bezpečnosť a kontrola potravín II.diel
ISBN
978-80-8069-861-4
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
6
Strana od-do
362-367
Název nakladatele
Slovenská polnohospodárska univerzita v Nitre
Místo vydání
Nitra
Místo konání akce
Nitra
Datum konání akce
28. 3. 2007
Typ akce podle státní příslušnosti
EUR - Evropská akce
Kód UT WoS článku
—