Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Potenciál strukturovaných TAG nasycených MK pro soft-margaríny

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F08%3A00021180" target="_blank" >RIV/60461373:22330/08:00021180 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Potenciál strukturovaných TAG nasycených MK pro soft-margaríny

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Pomocí totální katalytické hydrogenace a alkalicky katalyzované interesterifikace bylo připraveno šest strukturních tuků. Tři z těchto tuků měly molární poměr středně dlouhých MK (C8:0 ? C14:0) ku dlouhým MK (C16:0 ? C22:0) 2 : 1 zbývající tři tuky mělymolární poměr nasycených dlouhých MK (C16:0 ? C22:0) ku nenasyceným MK (C18:1, C18:2, C18:3) 2 : 1. Byl sledován vliv složení strukturního tuku na fyzikální vlastnosti těchto tuků a z nich vyrobených tukových násad. Byly připraveny modelové tukové násadysmícháním výše uvedených strukturních tuků ve čtyřech koncentracích (22,5; 25,0; 27,5; 30,0 % hm.) s bezerukovým řepkovým olejem. Moledové tukové násady byly řízeně krystalizovány pomocí laboratorního votátoru. Sledován byl obsah tuhých podílů, reologické vlastnosti tukových násad v závislosti na složení mastných kyselin ve strukturním tuku.

  • Název v anglickém jazyce

    Potential of structured TAG of saturated FA for soft-margarines

  • Popis výsledku anglicky

    Six structured fats were prepared by catalytic hydrogenation and alkaline catalytic interesterification. Three fats have molar rate of medium-long fatty acids (C8:0 ? C14:0) to long fatty acids (C16:0 ? C22:0) 2 : 1 and three fats have molar rate of saturated long fatty acids (C16:0 ? C22:0) to unsaturated fatty acids (C18:1, C18:2, C18:3) 2 : 1. The influence of composition of structured fat on physical properties of these fats and from them prepared fat blends was determined. Fat blends were preparedby blending of structured fats in 4 concentrations (22.5; 25.0; 27.5; 30.0 % hm.) and rapeseed oil. Model fat blends were crystallized in laboratory votatory. The solid fat content, the rheological properties of fat blends were determined in the dependence on fatty acids composition in structured fat.

Klasifikace

  • Druh

    D - Stať ve sborníku

  • CEP obor

    GM - Potravinářství

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2008

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název statě ve sborníku

    Sborník přednášek XLVI. Mezinárodní konference z technologie a analytiky tuků

  • ISBN

    978-80-86238-54-8

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Počet stran výsledku

    5

  • Strana od-do

  • Název nakladatele

    Odborná skupina pro tuky, detergenty a kosmetickou chemii České společnosti chemické

  • Místo vydání

    Praha

  • Místo konání akce

    Valtice

  • Datum konání akce

    14. 5. 2008

  • Typ akce podle státní příslušnosti

    CST - Celostátní akce

  • Kód UT WoS článku