Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Fyzikální vlastnosti tukových násad

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F08%3A00021126" target="_blank" >RIV/60461373:22330/08:00021126 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Fyzikální vlastnosti tukových násad

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Byl zkoumán vliv složení strukturního tuku na fyzikální vlastnosti modelových tukových násad. Byly připraveny tukové násady se stejným podílem strukturního tuku (ST), který byl vytvořen přeesterifikátem plně ztuženého vysokoerukového řepkového oleje a plně ztuženého kokosového tuku smíchaných v různých poměrech. Celkem byly bazicky katalyzovanou interesterifikací připraveny tři strukturní tuky o molárním poměru dlouhých mastných kyselin (MK) (C16:0 ? C22:0) : středně dlouhým MK (C8:0 ? C14:0) - 1,7:1, 1,2:1 a 0,9:1. Kapalnou část tukové násady tvořil bezerukový řepkový olej. U těchto násad byly sledovány body tání a tuhnutí, obsah pevných podílů, mez toku a textura.

  • Název v anglickém jazyce

    Physical properties of fat blends

  • Popis výsledku anglicky

    It was studied the influence of the composition of saturated fatty acids (FA) in triacylglycerols (TAG) of structured fat (SF) on the physical properties of model fat blends. SF was prepared by a random chemical interesterification of fully hydrogenatedcoconut (source of medium (M) chain FA) and high-erucic rapeseed (source of long chain (L) FA) fats with variable molar ratio of the medium chain (C8:0 ? C14:0) and long chain (C16:0 ? C22:0) fatty acids ? M:L = 1,7:1, 1,2:1 a 0,9:1. Model fat blends were prepared by mixing of SF and zero-erucic rapeseed oil with the same amount of SF. In prepared model fat blends were observed melting point, solidification point, solid fat content, stress yield and texture.

Klasifikace

  • Druh

    D - Stať ve sborníku

  • CEP obor

    GM - Potravinářství

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2008

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název statě ve sborníku

    Sborník přednášek XLVI. Mezinárodní konference z technologie a analytiky tuků

  • ISBN

    978-80-86238-54-8

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Počet stran výsledku

    6

  • Strana od-do

  • Název nakladatele

    Odborná skupina pro tuky, detergenty a kosmetickou chemii České společnosti chemické

  • Místo vydání

    Praha

  • Místo konání akce

    Valtice

  • Datum konání akce

    14. 5. 2008

  • Typ akce podle státní příslušnosti

    CST - Celostátní akce

  • Kód UT WoS článku