Fyzikální vlastnosti tukových násad
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F08%3A00021126" target="_blank" >RIV/60461373:22330/08:00021126 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Fyzikální vlastnosti tukových násad
Popis výsledku v původním jazyce
Byl zkoumán vliv složení strukturního tuku na fyzikální vlastnosti modelových tukových násad. Byly připraveny tukové násady se stejným podílem strukturního tuku (ST), který byl vytvořen přeesterifikátem plně ztuženého vysokoerukového řepkového oleje a plně ztuženého kokosového tuku smíchaných v různých poměrech. Celkem byly bazicky katalyzovanou interesterifikací připraveny tři strukturní tuky o molárním poměru dlouhých mastných kyselin (MK) (C16:0 ? C22:0) : středně dlouhým MK (C8:0 ? C14:0) - 1,7:1, 1,2:1 a 0,9:1. Kapalnou část tukové násady tvořil bezerukový řepkový olej. U těchto násad byly sledovány body tání a tuhnutí, obsah pevných podílů, mez toku a textura.
Název v anglickém jazyce
Physical properties of fat blends
Popis výsledku anglicky
It was studied the influence of the composition of saturated fatty acids (FA) in triacylglycerols (TAG) of structured fat (SF) on the physical properties of model fat blends. SF was prepared by a random chemical interesterification of fully hydrogenatedcoconut (source of medium (M) chain FA) and high-erucic rapeseed (source of long chain (L) FA) fats with variable molar ratio of the medium chain (C8:0 ? C14:0) and long chain (C16:0 ? C22:0) fatty acids ? M:L = 1,7:1, 1,2:1 a 0,9:1. Model fat blends were prepared by mixing of SF and zero-erucic rapeseed oil with the same amount of SF. In prepared model fat blends were observed melting point, solidification point, solid fat content, stress yield and texture.
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Ostatní
Rok uplatnění
2008
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
Sborník přednášek XLVI. Mezinárodní konference z technologie a analytiky tuků
ISBN
978-80-86238-54-8
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
6
Strana od-do
—
Název nakladatele
Odborná skupina pro tuky, detergenty a kosmetickou chemii České společnosti chemické
Místo vydání
Praha
Místo konání akce
Valtice
Datum konání akce
14. 5. 2008
Typ akce podle státní příslušnosti
CST - Celostátní akce
Kód UT WoS článku
—