Reologické a texturní vlastnosti lipidů
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F07%3A00019233" target="_blank" >RIV/60461373:22330/07:00019233 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Reologické a texturní vlastnosti lipidů
Popis výsledku v původním jazyce
Byly připraveny tři strukturní tuky, které měly molární poměr středně dlouhých MK (C6:0 - C14:0) ku dlouhým MK (C16:0 - C22:0) 2:1. Jednotlivé strukturní tuky se lišily v obsahu kyseliny palmitové, stearové a behenové. Dále byly připraveny modelové tukové násady smícháním výše uvedených strukturních tuků ve čtyřech koncentracích (22,5; 25,0; 27,5 a 30,0 % hm.) s bezerukovým řepkovým olejem. Modelové tukové násady byly řízeně zkrystalizovány pomocí laboratorního votátoru. Byl sledován obsah tuhých podílů, reologické a texturní vlastnosti tukových násad v závislosti na složení mastných kyselin ve strukturním tuku. Dále byly sledovány reologické a texturní vlastnosti tří emulgovaných tuků (Hera, Rama a Flora).
Název v anglickém jazyce
Rheological and textural properties of lipids
Popis výsledku anglicky
Three structured fats were prepared. The molar ratio of medium chain fatty acids (C6:0-C14:0) and long chain fatty acids (C14:0-C22:0) of structured fat was 2:1. Structured fats differed in content of palmitic, stearic and behenic acid. Model fat blendswere prepared of these structured fats (ST) with the content of ST 22.5; 25.0; 27.5 and 30.0 % w/w in low erucic rapeseed oil. Model fat blends were crystallized in laboratory votator. Solid fat content, rheological and textural properties of model fat blends were measured in dependence on structured fat composition. Furthermore rheological properties of three emulsified fats were studied.
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Ostatní
Rok uplatnění
2007
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
Sborník přednášek z XLV. Mezinárodní konference z technologie a analytiky tuků
ISBN
978-80-86238-14-2
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
9
Strana od-do
102-110
Název nakladatele
UNILEVER ČR, spol. s r. o.
Místo vydání
Nelahozeves
Místo konání akce
—
Datum konání akce
—
Typ akce podle státní příslušnosti
—
Kód UT WoS článku
—