Analýza vztahu mezi dusíkatými frakcemi a aminokyselinovým profilem syrového kravského mléka
Popis výsledku
V práci objasňujeme vztahy mezi parametry dusíkatých frakcí (NFs) a aminokyselinovým profilem v syrovém kravském mléce pomocí detailní korelační analýzy. Zjistili jsme množství významných pozitivních korelací mezi relativním obsahem několika aminokyselina obsahem WP (4 významné korelace), stejně tak i několik významných korelací mezi některými AAs a NNM (relPro) a UNP (relLys) a CN-CP a CN-TP (3 společné významné pozitivní korelace). Negativní korelace byly zjištěny u WP (2 negativní korelace - relAla,relHis), NNM (1 negativní korelace ? relHis), CN-CP and CN-TP (2 společné negativní korelace ? relIle a relTyr). Pouze u UNP nebyla zjištěna žádná signifikantní negativní korelace mezi dusíkatými frakcemi a aminokyselinovým profilem.
Klíčová slova
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
angličtina
Název v původním jazyce
Analysis of relationships between nitrogen fractions and amino acids profile of raw cow milk
Popis výsledku v původním jazyce
We illustrated relationships between NFs parameters and AAs profile parameters in raw cow milk via detailed correlation analysis. We detected plenty of positive significant correlations between relative content of several AAs and content of WP (4 significant correlations), as well as a few positive significant correlations between some AAs and NNM (relPro) and UNP (relLys) and CN-CP and CN-TP (3 positive significant correlations). Negative significant correlation was observed too. There were relationships between WP (2 negative correlations ? relAla, relHis), NNM (1 negative correlation ? relHis), CN-CP and CN-TP (2 common negative correlations ? relIle and relTyr). Only UNP has no significant negative correlation between NF and AAs.
Název v anglickém jazyce
Analysis of relationships between nitrogen fractions and amino acids profile of raw cow milk
Popis výsledku anglicky
We illustrated relationships between NFs parameters and AAs profile parameters in raw cow milk via detailed correlation analysis. We detected plenty of positive significant correlations between relative content of several AAs and content of WP (4 significant correlations), as well as a few positive significant correlations between some AAs and NNM (relPro) and UNP (relLys) and CN-CP and CN-TP (3 positive significant correlations). Negative significant correlation was observed too. There were relationships between WP (2 negative correlations ? relAla, relHis), NNM (1 negative correlation ? relHis), CN-CP and CN-TP (2 common negative correlations ? relIle and relTyr). Only UNP has no significant negative correlation between NF and AAs.
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2008
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
Výrobní zemědělská praxe a potravinářské biotechnologické úpravy pro zvýraznění pozitivních zdravotních vlivů mléka a mléčných výrobků
ISBN
978-80-87144-03-9
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
6
Strana od-do
—
Název nakladatele
N
Místo vydání
Rapotín
Místo konání akce
Rapotín
Datum konání akce
10. 8. 2008
Typ akce podle státní příslušnosti
CST - Celostátní akce
Kód UT WoS článku
—
Základní informace
Druh výsledku
D - Stať ve sborníku
CEP
GM - Potravinářství
Rok uplatnění
2008