Analýza vztahů mezi ukazateli zdravotního stavu a aminokyselinovým profilem
Popis výsledku
V práci popisujeme vztahy mezi sledovanými parametry kravského mléka a AA profilem pomocí detailní korelační analýzy a lineárních regresních modelů. Na jejím základě jsme objasnili, že variabilita většiny sledovaných parametrů může být uspokojivě vysvětlena pomocí efektů aminokyselinového profilu, dále jsme nalezli řadu průkazných vztahů mezi obsahem 10 sledovaných aminokyselin a obsahem kaseinu v mléce. Dále byly prokázány pozitivní korelace mezi obsahy 4 sledovaných aminokyselin a koncentrací acetonua jeden pozitivní vztah mezi elektrickou vodivostí a obsahem alaninu v mléce. Jediným parametrem, který je negativně ovlivněn, ve smyslu statistickém, je logaritmovaný počet somatických buněk v závislosti na množství asparaginu. Pouze alanin a cystein významně korelují s více než jednou sledovanou vlastností.
Klíčová slova
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
angličtina
Název v původním jazyce
Analysis of relationships between health state indicators of dairy cows and profile of amino acids
Popis výsledku v původním jazyce
We illustrate relationships between HS parameters and AAP in raw cow milk via detailed correlation analysis. We detected number of significant correlations between contents of several AAs and content of CAS (10 significant correlations), as well as a fewsignificant correlations between some AAs and A (4 positive significant correlations) and EC (alanin). Only one negative significant correlation was observed, it was relationship between cystein and logSCC.
Název v anglickém jazyce
Analysis of relationships between health state indicators of dairy cows and profile of amino acids
Popis výsledku anglicky
We illustrate relationships between HS parameters and AAP in raw cow milk via detailed correlation analysis. We detected number of significant correlations between contents of several AAs and content of CAS (10 significant correlations), as well as a fewsignificant correlations between some AAs and A (4 positive significant correlations) and EC (alanin). Only one negative significant correlation was observed, it was relationship between cystein and logSCC.
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2008
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
Proteiny 2008
ISBN
978-80-7318-706-4
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
4
Strana od-do
—
Název nakladatele
N
Místo vydání
Zlín
Místo konání akce
Zlín
Datum konání akce
1. 1. 2008
Typ akce podle státní příslušnosti
CST - Celostátní akce
Kód UT WoS článku
—
Základní informace
Druh výsledku
D - Stať ve sborníku
CEP
GM - Potravinářství
Rok uplatnění
2008