Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Postup k omezení dopadu změny interferenčních vlivů při modifikaci složení mléka pro přípravu referenčních vzorků ke kalibraci infraanalýzy

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F49608851%3A_____%2F08%3A%230000179" target="_blank" >RIV/49608851:_____/08:#0000179 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Postup k omezení dopadu změny interferenčních vlivů při modifikaci složení mléka pro přípravu referenčních vzorků ke kalibraci infraanalýzy

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Výsledky rutinních analýz mléka jsou důležité pro podporu šlechtění mléčného skotu a také pro podporu kvality mléčného potravinového řetězce. Cílem práce bylo ověřit a vyrovnat dopady ředění pro snížení koncentrace základních složek v mléčném referenčnímstandardním vzorku do mléčné matrice prostřednictvím manipulace v rozpustné kompozici vzorku kravského mléka. Původní vzorky mléka byly pro snížení obsahů základních složek (tuk (T), hrubé bílkoviny (B), laktóza (L)) ředěny (4/1) roztokem NaCl a specifickou kompozicí (SK) k vyvážení porušení mléčné matrice (NaCl 1,145; KCl 0,849; K2HPO4 1,8463; kyselina citrónová 1,7; močovina 0,3 g/l). Důvody pro aplikaci postupu ředění specifickou kompozicí jsou v podstatě dva: 1) zamezení odchylky průměrných interferenčních efektů mléčné; 2) zajištění stability pufračního systému a kapacity a rovněž údržnosti relevantního referenčního vzorku.

  • Název v anglickém jazyce

    The procedure for limitation of impact of interference effects at milk composition modification for reference sample preparation to infraanalyse calibration

  • Popis výsledku anglicky

    The results of routine milk analyses are important for support of dairy cattle genetical improvement and also for support of milk food chain quality. The goal of this work was to verify and balance the impacts of dilution for decrease of main component concentrations in milk standard reference sample into milk matrix by manipulation in the soluble composition of cow milk sample. The original milk samples were diluted (4/1) by NaCl solution and specific composition (SC; for balance of disturbance in milkmatrix (NaCl 1.145; KCl 0.849; K2HPO4 1.8463; citric acid 1.7; urea 0.3 g/l)) for decrease of main milk component contents (fat, crude protein, lactose). In principle there are two reasons for application of dilution procedure with specific composition:1) prevention of deviation of mean interference effects of milk matrix; 2) assurance of stability of buffering system and capacity and also relevant reference sample shelf-time.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)

  • CEP obor

    GM - Potravinářství

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    Výsledek vznikl pri realizaci vícero projektů. Více informací v záložce Projekty.

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2008

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Výzkum v chovu skotu

  • ISSN

    0139-7265

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    50

  • Číslo periodika v rámci svazku

    2

  • Stát vydavatele periodika

    CZ - Česká republika

  • Počet stran výsledku

    24

  • Strana od-do

  • Kód UT WoS článku

  • EID výsledku v databázi Scopus