Postup k omezení dopadu změny interferenčních vlivů při modifikaci složení mléka pro přípravu referenčních vzorků ke kalibraci infraanalýzy
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F49608851%3A_____%2F08%3A%230000179" target="_blank" >RIV/49608851:_____/08:#0000179 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Postup k omezení dopadu změny interferenčních vlivů při modifikaci složení mléka pro přípravu referenčních vzorků ke kalibraci infraanalýzy
Popis výsledku v původním jazyce
Výsledky rutinních analýz mléka jsou důležité pro podporu šlechtění mléčného skotu a také pro podporu kvality mléčného potravinového řetězce. Cílem práce bylo ověřit a vyrovnat dopady ředění pro snížení koncentrace základních složek v mléčném referenčnímstandardním vzorku do mléčné matrice prostřednictvím manipulace v rozpustné kompozici vzorku kravského mléka. Původní vzorky mléka byly pro snížení obsahů základních složek (tuk (T), hrubé bílkoviny (B), laktóza (L)) ředěny (4/1) roztokem NaCl a specifickou kompozicí (SK) k vyvážení porušení mléčné matrice (NaCl 1,145; KCl 0,849; K2HPO4 1,8463; kyselina citrónová 1,7; močovina 0,3 g/l). Důvody pro aplikaci postupu ředění specifickou kompozicí jsou v podstatě dva: 1) zamezení odchylky průměrných interferenčních efektů mléčné; 2) zajištění stability pufračního systému a kapacity a rovněž údržnosti relevantního referenčního vzorku.
Název v anglickém jazyce
The procedure for limitation of impact of interference effects at milk composition modification for reference sample preparation to infraanalyse calibration
Popis výsledku anglicky
The results of routine milk analyses are important for support of dairy cattle genetical improvement and also for support of milk food chain quality. The goal of this work was to verify and balance the impacts of dilution for decrease of main component concentrations in milk standard reference sample into milk matrix by manipulation in the soluble composition of cow milk sample. The original milk samples were diluted (4/1) by NaCl solution and specific composition (SC; for balance of disturbance in milkmatrix (NaCl 1.145; KCl 0.849; K2HPO4 1.8463; citric acid 1.7; urea 0.3 g/l)) for decrease of main milk component contents (fat, crude protein, lactose). In principle there are two reasons for application of dilution procedure with specific composition:1) prevention of deviation of mean interference effects of milk matrix; 2) assurance of stability of buffering system and capacity and also relevant reference sample shelf-time.
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
Výsledek vznikl pri realizaci vícero projektů. Více informací v záložce Projekty.
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2008
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Výzkum v chovu skotu
ISSN
0139-7265
e-ISSN
—
Svazek periodika
50
Číslo periodika v rámci svazku
2
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
24
Strana od-do
—
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—