Nový nástroj pro konzistentní vyjádření a proplácení kvality syrového mléka
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F49608851%3A_____%2F08%3A%230000195" target="_blank" >RIV/49608851:_____/08:#0000195 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Nový nástroj pro konzistentní vyjádření a proplácení kvality syrového mléka
Popis výsledku v původním jazyce
Odborná práce. Nejlepší způsob jak průběžně zlepšovat kvalitu mléčných výrobků je zahrnout důsledně jakoukoliv změnu kvality suroviny do platby syrového mléka. Zmíněné řešení může přispět ke zvýšení bezpečnosti mléčného potravinového řetězce a ke zlepšení konkurenceschopnosti na mléčném trhu. Proto byl vytvořen systém konzistentního vyjádření a hodnocení kvality, která je zastoupena jedním číslem SQSM. Byl vyvinut algoritmus (Program IS QL ? Oceňování mléka): SQSM je součet logicky orientovaných DX dělený počtem skutečně použitých MQI; DX = (IND ? x)/sd; IND = individuální hodnota ukazatele kvality mléka (MQI) dodavatele, x = měsíční průměr MQI příslušných dodavatelů mléka včetně IND; sx = příslušná směrodatná odchylka. SQSM může důsledně zohlednit změny kvality mléka v jeho ceně a přispět ke kvalitě a bezpečnosti mléčného potravinového řetězce.
Název v anglickém jazyce
New tool for consistent expression and payment of raw milk quality
Popis výsledku anglicky
Professional work. The best way how to improve the quality of milk products continually is to include any changes of raw material quality into payment of raw milk consistently. The mentioned solution can contribute to increase of milk food chain safety and to improvement of competition ability on milk market. Therefore the system for consistent expression and valuation of quality, which is represented by one number SQSM, was developed. An algorithm and aplication software (Programme IS QL ? Milk appreciation) were researched, developed and validated for calculation of SQSM: the sum of logically oriented DXs was divided by the number of the really used MQIs; DX = (IND ? x)/sx; IND = individual value of milk quality indicator (MQI) of supplier, x = monthaverage of MQI of relevant milk suppliers including IND; sx = its standard deviation. SQSM can consistently take into account the milk quality changes in its price and to contribute to quality and safety of milk food chain.
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/QF4003" target="_blank" >QF4003: Vývoj systému pro konsistentní ohodnocování kvality syrového mléka jako podpora prevence souvisejících hygienických a hospodářských rizik</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2008
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Mliekarstvo
ISSN
1210-3144
e-ISSN
—
Svazek periodika
39
Číslo periodika v rámci svazku
2
Stát vydavatele periodika
SK - Slovenská republika
Počet stran výsledku
4
Strana od-do
—
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—