Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Nový nástroj pro konzistentní vyjádření a proplácení kvality syrového mléka

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F49608851%3A_____%2F08%3A%230000195" target="_blank" >RIV/49608851:_____/08:#0000195 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Nový nástroj pro konzistentní vyjádření a proplácení kvality syrového mléka

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Odborná práce. Nejlepší způsob jak průběžně zlepšovat kvalitu mléčných výrobků je zahrnout důsledně jakoukoliv změnu kvality suroviny do platby syrového mléka. Zmíněné řešení může přispět ke zvýšení bezpečnosti mléčného potravinového řetězce a ke zlepšení konkurenceschopnosti na mléčném trhu. Proto byl vytvořen systém konzistentního vyjádření a hodnocení kvality, která je zastoupena jedním číslem SQSM. Byl vyvinut algoritmus (Program IS QL ? Oceňování mléka): SQSM je součet logicky orientovaných DX dělený počtem skutečně použitých MQI; DX = (IND ? x)/sd; IND = individuální hodnota ukazatele kvality mléka (MQI) dodavatele, x = měsíční průměr MQI příslušných dodavatelů mléka včetně IND; sx = příslušná směrodatná odchylka. SQSM může důsledně zohlednit změny kvality mléka v jeho ceně a přispět ke kvalitě a bezpečnosti mléčného potravinového řetězce.

  • Název v anglickém jazyce

    New tool for consistent expression and payment of raw milk quality

  • Popis výsledku anglicky

    Professional work. The best way how to improve the quality of milk products continually is to include any changes of raw material quality into payment of raw milk consistently. The mentioned solution can contribute to increase of milk food chain safety and to improvement of competition ability on milk market. Therefore the system for consistent expression and valuation of quality, which is represented by one number SQSM, was developed. An algorithm and aplication software (Programme IS QL ? Milk appreciation) were researched, developed and validated for calculation of SQSM: the sum of logically oriented DXs was divided by the number of the really used MQIs; DX = (IND ? x)/sx; IND = individual value of milk quality indicator (MQI) of supplier, x = monthaverage of MQI of relevant milk suppliers including IND; sx = its standard deviation. SQSM can consistently take into account the milk quality changes in its price and to contribute to quality and safety of milk food chain.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)

  • CEP obor

    GM - Potravinářství

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/QF4003" target="_blank" >QF4003: Vývoj systému pro konsistentní ohodnocování kvality syrového mléka jako podpora prevence souvisejících hygienických a hospodářských rizik</a><br>

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2008

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Mliekarstvo

  • ISSN

    1210-3144

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    39

  • Číslo periodika v rámci svazku

    2

  • Stát vydavatele periodika

    SK - Slovenská republika

  • Počet stran výsledku

    4

  • Strana od-do

  • Kód UT WoS článku

  • EID výsledku v databázi Scopus