Příprava referenčního standardu pro kalibraci infraanalýzy mléka se sníženým obsahem hlavních komponent mléka jako dolními hodnotami kalibračních přímek a s vybalancovanou změnou interferenčního vlivu mléčné matrice
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F49608851%3A_____%2F08%3A%230000198" target="_blank" >RIV/49608851:_____/08:#0000198 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Příprava referenčního standardu pro kalibraci infraanalýzy mléka se sníženým obsahem hlavních komponent mléka jako dolními hodnotami kalibračních přímek a s vybalancovanou změnou interferenčního vlivu mléčné matrice
Popis výsledku v původním jazyce
Uplatněná metodika je zaměřena na objasnění provádění: postupu kalibrace nepřímých instrumentálních metod pro analýzy hlavních složek mléka prostřednictvím metody centrální kalibrace za využití modifikovaného vzorku mléka se sníženými hodnotami hlavníchsložek jako spodních bodů kalibrační přímky; postupu přípravy kalibračního mléčného vzorku se sníženými obsahy hlavních složek mléka bez dopadu změny interferenčního vlivu mléčné matrice. Uplatněná metodika podává informace o konkrétních návrzích a metodách efektivnějších a efektnějších postupů řízení a kontroly analytické práce v mlékařství. Jsou popsány interpretační metody k navrženým postupům.
Název v anglickém jazyce
Reference standard preparation for milk infraanalyse calibration with lowered content of main milk components as lower values of calibration lines and with balanced change of milk matrix interference effect
Popis výsledku anglicky
The applied method is focused on explanation and performance of: the calibration procedure of indirect instrumental methods for analyses of main milk components by method of central calibration with use of modified milk sample with lowered values of maincomponents as lower points of calibration line; the procedure for preparation of milk sample with lowered contents of main milk components without the impact of interference effect change of milk matrix. The applied method provides the information aboutconcrete proposals and methods of more effective and affection procedures of the control and management of the dairy analytical work. The interpretation methods to the proposed procedures are described as well.
Klasifikace
Druh
N<sub>metC</sub> - Metodiky certifikované oprávněným orgánem
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/QF3019" target="_blank" >QF3019: Výzkum a vývoj zdokonalení nástrojů kontroly kvality analýz základního složení mléka pro hospodářské účely</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2008
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Interní identifikační kód produktu
QF 3015 UM 5
Číslo předpisu
—
Technické parametry
Pravidelné sjednocení a adjustace hladin měření přímých a nepřímých, specifických a nespecifických metod měření v rutinní síti mléčných laboratoří k mléčné močoviny pro účely poradenství ke kvalitě mléka a zdravotnímu stavu krav.
Ekonomické parametry
. Zlepšením kvality kalibrace zde může tvořit podíl do 10 % efektu ve smyslu zajištění prevence mlékařských rizik, tedy redukce běžných ztrát způsobených chybnou informací, které mohou tvořit podle odhadů značné obchodní ztráty.
Označení certifikačního orgánu
Ministerstvo zemědělství; Těšnov 17, Praha 1 - 117 05
Datum certifikace
—
Způsoby využití výsledku
—