Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Vliv dojivosti a plemene skotu na aminokyselinový profil syrového mléka

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F49608851%3A_____%2F08%3A%230000204" target="_blank" >RIV/49608851:_____/08:#0000204 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    Effect of milk yield and cattle breed on amino acid profile of raw milk

  • Popis výsledku v původním jazyce

    The aim of paper is to extend the knowledge about current amino acid (AA) profile of proteins of cow. There were investigated 17 AAs. The main AAs were glutamic acid 5.93 g.kg-1 and 19.5 % and proline 3.14 and 10.3. The lowest were glycine 0.56 and 1.8 and cysteine 0.18 g.kg-1 and 0.6 %. The main essential AAs were leucine 2.89 and 9.5 and lysine 2.48 g.kg-1 and 8.1 %. The breed impact (Czech Fleckvieh (CF) and Holstein (H)) was significant (P<0.05) only for glutamic acid 6.02 > 5.83 g.kg-1 (absolute, non-essential). All other differences were insignificant. The absolute cystein, histidine and lysine contents increased (P<0.05) with higher milk yield (MY) of CF. Relative contents of the cysteine and lysine increased while glycine decreased (P<0.01). The other differences were insignificant. The changes were in essential AAs. MY increased nutritive protein biological value (NPBV) surprisingly a little. The increased MY otherwise changed proportions in AA profile but NPBV stayed well-kep

  • Název v anglickém jazyce

    Effect of milk yield and cattle breed on amino acid profile of raw milk

  • Popis výsledku anglicky

    The aim of paper is to extend the knowledge about current amino acid (AA) profile of proteins of cow. There were investigated 17 AAs. The main AAs were glutamic acid 5.93 g.kg-1 and 19.5 % and proline 3.14 and 10.3. The lowest were glycine 0.56 and 1.8 and cysteine 0.18 g.kg-1 and 0.6 %. The main essential AAs were leucine 2.89 and 9.5 and lysine 2.48 g.kg-1 and 8.1 %. The breed impact (Czech Fleckvieh (CF) and Holstein (H)) was significant (P<0.05) only for glutamic acid 6.02 > 5.83 g.kg-1 (absolute, non-essential). All other differences were insignificant. The absolute cystein, histidine and lysine contents increased (P<0.05) with higher milk yield (MY) of CF. Relative contents of the cysteine and lysine increased while glycine decreased (P<0.01). The other differences were insignificant. The changes were in essential AAs. MY increased nutritive protein biological value (NPBV) surprisingly a little. The increased MY otherwise changed proportions in AA profile but NPBV stayed well-kep

Klasifikace

  • Druh

    D - Stať ve sborníku

  • CEP obor

    GM - Potravinářství

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/1B44036" target="_blank" >1B44036: Zvýšení spotřeby mléka poznáním vlivů měnících se prvovýrobních technologických faktorů a zdravotních ukazatelů stád krav na nutriční kvalitu a biologickou hodnotu syrového kravského mléka jako potravinářské suroviny</a><br>

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2008

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název statě ve sborníku

    Proteiny 2008

  • ISBN

    978-80-7318-706-4

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Počet stran výsledku

    5

  • Strana od-do

  • Název nakladatele

    Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně

  • Místo vydání

    Zlín

  • Místo konání akce

    Zlín

  • Datum konání akce

    1. 1. 2008

  • Typ akce podle státní příslušnosti

    EUR - Evropská akce

  • Kód UT WoS článku