Vliv dojivosti a plemene skotu na aminokyselinový profil syrového mléka
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F49608851%3A_____%2F08%3A%230000204" target="_blank" >RIV/49608851:_____/08:#0000204 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
angličtina
Název v původním jazyce
Effect of milk yield and cattle breed on amino acid profile of raw milk
Popis výsledku v původním jazyce
The aim of paper is to extend the knowledge about current amino acid (AA) profile of proteins of cow. There were investigated 17 AAs. The main AAs were glutamic acid 5.93 g.kg-1 and 19.5 % and proline 3.14 and 10.3. The lowest were glycine 0.56 and 1.8 and cysteine 0.18 g.kg-1 and 0.6 %. The main essential AAs were leucine 2.89 and 9.5 and lysine 2.48 g.kg-1 and 8.1 %. The breed impact (Czech Fleckvieh (CF) and Holstein (H)) was significant (P<0.05) only for glutamic acid 6.02 > 5.83 g.kg-1 (absolute, non-essential). All other differences were insignificant. The absolute cystein, histidine and lysine contents increased (P<0.05) with higher milk yield (MY) of CF. Relative contents of the cysteine and lysine increased while glycine decreased (P<0.01). The other differences were insignificant. The changes were in essential AAs. MY increased nutritive protein biological value (NPBV) surprisingly a little. The increased MY otherwise changed proportions in AA profile but NPBV stayed well-kep
Název v anglickém jazyce
Effect of milk yield and cattle breed on amino acid profile of raw milk
Popis výsledku anglicky
The aim of paper is to extend the knowledge about current amino acid (AA) profile of proteins of cow. There were investigated 17 AAs. The main AAs were glutamic acid 5.93 g.kg-1 and 19.5 % and proline 3.14 and 10.3. The lowest were glycine 0.56 and 1.8 and cysteine 0.18 g.kg-1 and 0.6 %. The main essential AAs were leucine 2.89 and 9.5 and lysine 2.48 g.kg-1 and 8.1 %. The breed impact (Czech Fleckvieh (CF) and Holstein (H)) was significant (P<0.05) only for glutamic acid 6.02 > 5.83 g.kg-1 (absolute, non-essential). All other differences were insignificant. The absolute cystein, histidine and lysine contents increased (P<0.05) with higher milk yield (MY) of CF. Relative contents of the cysteine and lysine increased while glycine decreased (P<0.01). The other differences were insignificant. The changes were in essential AAs. MY increased nutritive protein biological value (NPBV) surprisingly a little. The increased MY otherwise changed proportions in AA profile but NPBV stayed well-kep
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/1B44036" target="_blank" >1B44036: Zvýšení spotřeby mléka poznáním vlivů měnících se prvovýrobních technologických faktorů a zdravotních ukazatelů stád krav na nutriční kvalitu a biologickou hodnotu syrového kravského mléka jako potravinářské suroviny</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2008
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
Proteiny 2008
ISBN
978-80-7318-706-4
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
5
Strana od-do
—
Název nakladatele
Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně
Místo vydání
Zlín
Místo konání akce
Zlín
Datum konání akce
1. 1. 2008
Typ akce podle státní příslušnosti
EUR - Evropská akce
Kód UT WoS článku
—