Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Pasterace a její kontrola jako jeden z nejdůležitějších prvků zajištění bezpečnosti mléčného potravinového trhu ? současné aspekty

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F49608851%3A_____%2F08%3A%230000206" target="_blank" >RIV/49608851:_____/08:#0000206 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Pasterace a její kontrola jako jeden z nejdůležitějších prvků zajištění bezpečnosti mléčného potravinového trhu ? současné aspekty

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Odborná práce sumarizuje podstatu procesu pasterace mléka jako suroviny a potraviny. Zmiňuje význam pasterace v zajištění bezpečnosti mléčného potravinového řetězce. Zabývá se analytickými metodami měření aktivity reziduální alkalické fosfatázy a kontrolou pasterace v evropském kontextu činností pracovní sítě národních referenčních laboratoří (NRL) pro mléko a mléčné produkty. Jsou shrnuty názory na strukturu a vlastnosti nativního a inaktivovaného enzymu alkalické fosfatázy včetně schopnosti její reaktivace v tepelně ošetřeném mléce. Také jsou uvedeny aspekty alternativních mlék s ohledem na fosfatázový test v době, kdy se tyto rozšiřují na evropském potravinovém trhu.

  • Název v anglickém jazyce

    Pasteurization and its control as one of the most important elements in safety assurance of milk food market ? current aspects

  • Popis výsledku anglicky

    Professional paper summarizes the basis of pasteurization procedure of milk as raw material and foodstuff. It mentions the pasteurization importance in assurance of milk food chain safety. Paper is interested in analytical methods of activity residual alkaline phosphatase measurement and in checking of pasteurization in the context of activities of European network of national reference laboratories (NRLs) for milk and milk products. The opinions on structure and properties of native and inactivated alkaline phosphatase enzyme are summarized including its reactivation in heat treated milk. Also the aspects of milk alternatives are mentioned in consideration of phosphatase test in the time their widespreading on European food market.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)

  • CEP obor

    GM - Potravinářství

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/1B44036" target="_blank" >1B44036: Zvýšení spotřeby mléka poznáním vlivů měnících se prvovýrobních technologických faktorů a zdravotních ukazatelů stád krav na nutriční kvalitu a biologickou hodnotu syrového kravského mléka jako potravinářské suroviny</a><br>

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2008

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Mliekarstvo

  • ISSN

    1210-3144

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    39

  • Číslo periodika v rámci svazku

    4

  • Stát vydavatele periodika

    SK - Slovenská republika

  • Počet stran výsledku

    6

  • Strana od-do

  • Kód UT WoS článku

  • EID výsledku v databázi Scopus