Pasterace a její kontrola jako jeden z nejdůležitějších prvků zajištění bezpečnosti mléčného potravinového trhu ? současné aspekty
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F49608851%3A_____%2F08%3A%230000206" target="_blank" >RIV/49608851:_____/08:#0000206 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Pasterace a její kontrola jako jeden z nejdůležitějších prvků zajištění bezpečnosti mléčného potravinového trhu ? současné aspekty
Popis výsledku v původním jazyce
Odborná práce sumarizuje podstatu procesu pasterace mléka jako suroviny a potraviny. Zmiňuje význam pasterace v zajištění bezpečnosti mléčného potravinového řetězce. Zabývá se analytickými metodami měření aktivity reziduální alkalické fosfatázy a kontrolou pasterace v evropském kontextu činností pracovní sítě národních referenčních laboratoří (NRL) pro mléko a mléčné produkty. Jsou shrnuty názory na strukturu a vlastnosti nativního a inaktivovaného enzymu alkalické fosfatázy včetně schopnosti její reaktivace v tepelně ošetřeném mléce. Také jsou uvedeny aspekty alternativních mlék s ohledem na fosfatázový test v době, kdy se tyto rozšiřují na evropském potravinovém trhu.
Název v anglickém jazyce
Pasteurization and its control as one of the most important elements in safety assurance of milk food market ? current aspects
Popis výsledku anglicky
Professional paper summarizes the basis of pasteurization procedure of milk as raw material and foodstuff. It mentions the pasteurization importance in assurance of milk food chain safety. Paper is interested in analytical methods of activity residual alkaline phosphatase measurement and in checking of pasteurization in the context of activities of European network of national reference laboratories (NRLs) for milk and milk products. The opinions on structure and properties of native and inactivated alkaline phosphatase enzyme are summarized including its reactivation in heat treated milk. Also the aspects of milk alternatives are mentioned in consideration of phosphatase test in the time their widespreading on European food market.
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/1B44036" target="_blank" >1B44036: Zvýšení spotřeby mléka poznáním vlivů měnících se prvovýrobních technologických faktorů a zdravotních ukazatelů stád krav na nutriční kvalitu a biologickou hodnotu syrového kravského mléka jako potravinářské suroviny</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2008
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Mliekarstvo
ISSN
1210-3144
e-ISSN
—
Svazek periodika
39
Číslo periodika v rámci svazku
4
Stát vydavatele periodika
SK - Slovenská republika
Počet stran výsledku
6
Strana od-do
—
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—