Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Káva a čokoláda na zámku v Dačicích

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60076658%3A12210%2F17%3A43898068" target="_blank" >RIV/60076658:12210/17:43898068 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Káva a čokoláda na zámku v Dačicích

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Na základě dochovaných písemných, hmotných a ikonografických pramenů se káva a čokoláda na zámku v Dačicích těšila oblibě.Výpovědní hodnota zkoumaných pramenů je dostačující k přiblížení každodennosti popíjení kávy a čokolády na dačickém zámku od 18. do začátku 20. století. Dochovalo se zde množství porcelánového nádobí na popíjení těchto nápojů, jež je k vidění v rámci zámecké expozice. Dále o kávě a čokoládě vypovídají i archiválie (inventáře) uložené v Moravském zemském archivu. O tom, že se na dačickém zámku popíjela káva a čokoláda svědčí i záznamy v kuchařkách uložených v knihovně Dalbergů. Ve sbírkách zámku se nachází několik výtvarných děl upomínajících exotické nápoje. V průběhu 17. století se tyto pochutiny staly oblíbenými na evropských panovnických dvorech a postupně se začaly dostávat do domácností šlechticů. Pro šlechtice se konzumace exotických nápojů stala prostředkem k reprezentaci. Doba 18. století již byla kávě a čokoládě nakloněna, a to i na dačickém zámku.

  • Název v anglickém jazyce

    Coffee and Hot Chocolate in Chateau Dačice

  • Popis výsledku anglicky

    Based on preserved written, material and iconographic annals, coffee and hot chocolate were very popular in chateau Dačice. Output value of researched annals is satisfying to approximate everydayness of coffee and hot chocolate drinking in Dačice chateau since 18th to early 20th century. Some of porcelain dishes meant for drinking of these beverages were preserved and they can be seen within chateau’s exposition. Inventory lists stored in Moravian Provincial Archives are other testaments of coffee and hot chocolate culture. There are other proofs of coffee and hot chocolate drinking in Dačice chateau, such as entries in cookbooks stored in Dalberg’s library. Few artworks depicting exotic beverages can be found among chateau collections. These goodies became very popular on sovereign courts during 17th century and with time they find their way to homes of nobles. For Nobles, consummation of exotic beverages became one the means to represent. Epoch of 18th century was yet inclined to coffee and hot chocolate, even in chateau Dačice.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>ost</sub> - Ostatní články v recenzovaných periodicích

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    60101 - History (history of science and technology to be 6.3, history of specific sciences to be under the respective headings)

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    S - Specificky vyzkum na vysokych skolach

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2017

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Jihočeský sborník historický

  • ISSN

    0323-004X

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    29

  • Číslo periodika v rámci svazku

    2017

  • Stát vydavatele periodika

    CZ - Česká republika

  • Počet stran výsledku

    8

  • Strana od-do

    65-72

  • Kód UT WoS článku

  • EID výsledku v databázi Scopus