Ze zámoří do Čech : Čokoláda, čaj a káva v raném novověku
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00216208%3A11110%2F20%3A10419395" target="_blank" >RIV/00216208:11110/20:10419395 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Ze zámoří do Čech : Čokoláda, čaj a káva v raném novověku
Popis výsledku v původním jazyce
V renesanci a baroku se do Evropy dostalo množství dosud nevídaných poživatin jako byla například kukuřice, vanilka, brambory, paprika či rajčata. Mezi nápoji to byly káva, čaj a čokoláda, které začaly konkurovat dosud dominujícímu pivu a vínu. Tyto tři nealkoholické novinky nejprve vzbudily pozornost mezi cestovateli a lékaři, později se ale dostávaly ke stále širším vrstvám konzumentů, až se z nich stala na přelomu 17. a 18. století módní nezbytnost. Kniha Ze zámoří do Čech se v první části zabývá nejstaršími dějinami kofeinových nápojů v Evropě od prvních zmínek objevitelů v dobové literatuře až po polovinu 17. století. Druhá část publikace shrnuje, jak se káva, čaj a čokoláda zabydlely v našich zemích. Čtenář se například dozví, kde se našlo nejstarší kávové zrnko v Čechách, co si o čaji zaznamenal Jan Amos Komenský, či podle jakých receptů se u nás v baroku vařila čokoláda. Nahlédneme také do širších souvislostí včetně dobových představ o trávení, historie kuchařských knih, zakládání kaváren a zmínek o kofeinových nápojích v umění či literatuře.
Název v anglickém jazyce
From Overseas to Bohemia : Chocolate, Tea and Chocolate in Early Modern Period
Popis výsledku anglicky
During the 16th-17th centuries a whole range of new foods were introduced to Europe including maize, vanilla, potatoes, paprika and tomatoes. Among drinks coffee, tea and chocolate began to compete with traditional beer and wine. These three non-alcoholic drinks first attracted attention of travelers and physicians and later spread among broader public until - at the end of the 17th century - they transformed into a fashionable necessity. Book "From Overseas to Bohemia" is divided in two parts. Initial chapters deal with the oldest history of caffeinated beverages in Europe until mid 17th century. The second part describes how were coffee, tea and chocolate imported into Bohemia. The reader will among other things find out where was discovered the oldest coffee bean in Bohemia (and very likely also in Europe), how did John Amos Comenius comment on tea or what recipes for chocolate were used locally. The book also brings up extensive context including contemporary theories on digestions, history of cooking books, early history of coffee-houses and references on all three drinks in Baroque arts and literature.
Klasifikace
Druh
B - Odborná kniha
CEP obor
—
OECD FORD obor
60101 - History (history of science and technology to be 6.3, history of specific sciences to be under the respective headings)
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/GA20-03823S" target="_blank" >GA20-03823S: Jan Marek Marci z Kronlandu (1595-1667) v souvislostech českého filozofického baroka</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2020
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
ISBN
978-80-200-3149-5
Počet stran knihy
494
Název nakladatele
Academia
Místo vydání
Praha
Kód UT WoS knihy
—