Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Ze zámoří do Čech : Čokoláda, čaj a káva v raném novověku

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00216208%3A11110%2F20%3A10419395" target="_blank" >RIV/00216208:11110/20:10419395 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Ze zámoří do Čech : Čokoláda, čaj a káva v raném novověku

  • Popis výsledku v původním jazyce

    V renesanci a baroku se do Evropy dostalo množství dosud nevídaných poživatin jako byla například kukuřice, vanilka, brambory, paprika či rajčata. Mezi nápoji to byly káva, čaj a čokoláda, které začaly konkurovat dosud dominujícímu pivu a vínu. Tyto tři nealkoholické novinky nejprve vzbudily pozornost mezi cestovateli a lékaři, později se ale dostávaly ke stále širším vrstvám konzumentů, až se z nich stala na přelomu 17. a 18. století módní nezbytnost. Kniha Ze zámoří do Čech se v první části zabývá nejstaršími dějinami kofeinových nápojů v Evropě od prvních zmínek objevitelů v dobové literatuře až po polovinu 17. století. Druhá část publikace shrnuje, jak se káva, čaj a čokoláda zabydlely v našich zemích. Čtenář se například dozví, kde se našlo nejstarší kávové zrnko v Čechách, co si o čaji zaznamenal Jan Amos Komenský, či podle jakých receptů se u nás v baroku vařila čokoláda. Nahlédneme také do širších souvislostí včetně dobových představ o trávení, historie kuchařských knih, zakládání kaváren a zmínek o kofeinových nápojích v umění či literatuře.

  • Název v anglickém jazyce

    From Overseas to Bohemia : Chocolate, Tea and Chocolate in Early Modern Period

  • Popis výsledku anglicky

    During the 16th-17th centuries a whole range of new foods were introduced to Europe including maize, vanilla, potatoes, paprika and tomatoes. Among drinks coffee, tea and chocolate began to compete with traditional beer and wine. These three non-alcoholic drinks first attracted attention of travelers and physicians and later spread among broader public until - at the end of the 17th century - they transformed into a fashionable necessity. Book &quot;From Overseas to Bohemia&quot; is divided in two parts. Initial chapters deal with the oldest history of caffeinated beverages in Europe until mid 17th century. The second part describes how were coffee, tea and chocolate imported into Bohemia. The reader will among other things find out where was discovered the oldest coffee bean in Bohemia (and very likely also in Europe), how did John Amos Comenius comment on tea or what recipes for chocolate were used locally. The book also brings up extensive context including contemporary theories on digestions, history of cooking books, early history of coffee-houses and references on all three drinks in Baroque arts and literature.

Klasifikace

  • Druh

    B - Odborná kniha

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    60101 - History (history of science and technology to be 6.3, history of specific sciences to be under the respective headings)

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/GA20-03823S" target="_blank" >GA20-03823S: Jan Marek Marci z Kronlandu (1595-1667) v souvislostech českého filozofického baroka</a><br>

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2020

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • ISBN

    978-80-200-3149-5

  • Počet stran knihy

    494

  • Název nakladatele

    Academia

  • Místo vydání

    Praha

  • Kód UT WoS knihy